Новият старши треньор на мъжкия волейболен тим на Левски Николай Желязков даде първото си интервю за официалния сайт на клуба. 
 
- Как се стигна до предложението към вас да поемете мъжкия тим на клуба и с какво ви спечели то?
 
- Първо разговарях по темата с Владо Николов. Бях обявил, че напускам Нефтохимик след края на сезона. Получих обаждане от Владо Николов с питане дали се интересувам от вариант да поема Левски. Разбрахме се да си помисля по темата сериозно и след това да се видими. Срещнахме с него и с г-н Давид Давидов. Стигнахме до решение, че искаме да работим заедно в следващите 3 г. 
 
Относно с какво ме е спечелило предложението - аз винаги съм обичал да работя с млади състезатели. В годините съм бил треньор на различни гарнитури при подрастващите и този процес ми е доста добре познат. Отборът на Левски разполага с много качествени млади състезатели. За мен ще бъде огромно удоволствие да видя как се развиват тези деца. Това е един голям стимул за мен да работя – да помогна на тези момчета да разгърнат качествата си. Може би това е едно от основните неща, които ме накараха да мисля, че Левски е добра опция за мен. А и Левски трябва да започне да има резултати, които да му носят класиране в челото на нашата лига. Искам да се съчетаят развитието на младите с постигането на резултати. Това е моята цел.
 
- Имате богат треньорски опит. Досега работил ли сте в клуб със стратегия да се произвеждат състезатели и още на крехка възраст да се вкарват в първия отбор, каквато е тази на Левски?
 
- Друго такова място реално в България няма. Водещите клубове у нас винаги са имали политика да се привличат състезатели срещу много пари и да се състави силен отбор. Това, което се прави в момента в Левски е много по-ценно, отколкото да се купят шестима суперволейболисти и да се спечели шампионата.
 
Както споменах, имам опит с работа с млади състезатели. Те, разбира се, имат нужда около тях да са и по-опитни играчи, на какъвто модел залага и ще продължи да го прави Левски.
 
За да се развият подрастващите, трябва да имат около тях за пример опитни волейболисти. Много хора смятат, че ако някои момчета са били най-добри при юноши и младежи, това ще стане автоматично и при мъжете. Това обаче не е така. Мъжкият волейбол е нещо съвсем различно. Понякога тези много добри в младежките гарнитури състезатели не успяват да достигнат това ниво и при мъжете. Искам да постигна именно това. Да помогна на младите да се впишат в мъжкия волейбол и да се реализират. Това ми дава голяма мотивация.
 
- А мнението ви за другия крайъгълен камък на тази стратегия – зала „Левски София“ и възстановителния център към нея?
 
- Това, с което разполага Левски като база, е най-доброто, виждано от мен. Не говоря само за България, а въобще. Условията са феноменални, перфектни. Изключителна база, изключителни възможности за възстановяване, за кондиционна подготовка. Всичко е на едно място. Тези условия отговарят на водещ отбор в Европа и света. Смятам, че всички отбори би трябвало благородно да завиждат на това, което има Левски като база. Всичко това, както и самото име на Левски, задължава да се гонят високи резултати. Фокусът ми ще бъде върху спортно-техническата част, защото тя е най-важната. Състезателите трябва да дават най-доброто от себе си в мачовете, а резултатите са следствие на това.
 
- Договорът ви е за 3 г. Мислите ли, че в този период може да се изгради отбор само от „сини” юноши?
 
- Не смятам, че това трябва да бъде идея фикс на клуба. На практика няма такъв отбор. За да има резултати, понякога се налага да се вземат състезатели отвън. Има ли обаче в школата на клуба добри и надеждни волейболисти, тяхното развитие трябва да е приоритет.
 
В по-дългосрочен период желанието ми е Левски да бъде важен фактор в първенството и да се опитаме да се преборим за шампионската титла. Аз за себе си поставям това за цел, тя трябва да бъде поставена и пред състезателите. Смятам, че това е идеята и на ръководството на клуба. Със сигурност в момента летвата, поставена от Хебър Пазарджик и много висока. Парите, които се влагат в отбора, са на много високо европейско ниво. Левски обаче разполага с най-добрите юноши при подрастващите. Ако успеем да ги развием добре, във времето може да сме реален конкурент на Хебър.
 
- Имате поглед върху състава на Левски София, макар и отвън, каква е преценката ви за него? Какво трябва да се прибави?
 
- Ще търсим посрещач и четворка. Със сигурност ще разчитам на момче като Влади Гърков, което се представи много добре през втората част на изминалия сезон. В центъра имаме талантливите Лазар Бучков и Ники Захариев заедно с опитния Слави Гоцев, тъй че в тази зона мисля, че ще стоим много добре. Венислав Антов също направи страхотни игри и показа, че на него може да се разчита като основен диагонал след раздялата с Боян Йорданов. Със сигурност обаче не трябва да се отпуска, защото отдолу идва един изключителен талант като Кристиан Титрийски. Ще помагам на всички да се развият и който се представя по-добре, ще получава път.
 
- Пристигате в Левски София в ролята си и на национален селекционер. Съвместяването ще означава, че ще сте ангажиран целогодишно. Едва ли ви притеснява, на какво мислите по въпроса?
 
- Това ми е добре познато. Често ме питат как издържам, не се ли изхабявам, имам ли енергия. Честно казано, аз изпитвам удоволствие от работата си. Не я приемам като задължение. Засега имам необходимата енергия и не чувствам умора от това, което правя. Докато е така, ще съчетавам двете неща. Започна ли да усещам нуждата от почивка, ще трябва да се лиша от едното. На този етап смятам, че съм в силата си – и като години, и като опит в професията.
 
- Мислите ли, че трябва да остане форматът от последното първенство?
 
- Не. В българското първенство не трябва да играят повече от 12 отбора. Вариантът с 16 беше изключително голям. Имаше много участници, които според мен не бяха на нивото на Суперлигата.
 
- Посочихте по-дългосрочната цел на Левски с титлата. Конкуренцията в шампионата през следващата кампания в горната половина се очертава да е още по-засилена. Какво ще гони Левски?
 
- В момента не може да се говори в някаква конкретика, тъй като не е ясно каква селекция ще направят отборите. На теория Хебър и Дея спорт ще са с най-класните състезатели в съставите си. Нашата цел ще бъде място в призовата тройка. Със сигурност няма да бъде лесно нейното постигане. На мнение съм обаче, че целите трябва да бъдат високи. Трябва да се опитаме да печелим всяка среща, независимо с кой играем.
 
Винаги съм казвал на състезателите си, че няма предрешени срещи. В исторически аспект може да си загубил да речем 10 пъти поред от един съперник. Значение има само това, което се случва днес. Много е важно да направим един добър колектив в съблекалнята между щаб и отбор и да се тръгне в една посока с един шампионски манталитет. Понякога може да загубиш, но трябва да го направиш с чест.
 
Но няма да се уморя да повтарям, че най-важното е да печелиш. На всяка цена това трябва да се вкара в главите на състезателите от първия ден, за да може да постигнем максимално добри резултати. Смятам, че на този етап за такъв ще се смята трето място в първенството през следващия сезон. Ако обаче привлечем класни състезатели на някои позиции, амбициите ни може да бъдат и различни.