Шампионът Нефтохимик 2010 се наложи над домакина Левски с 3:0 (25:20, 25:20, 25:21) в първия мач от полуфиналните плейофи на мъжката волейболна Суперлига.

Вторият двубой в серията до две победи от три мача е на 5 април в Бургас, а при успех момчетата на Николай Желязков ще се класират за мача за титлата.

Първите два гейма се развиха по идентичен начин, като Левски повеждаше в началото, но допускаше обрат.

Възпитаниците на Андрей Жеков, които завършиха на второ място в редовния сезон, стартираха с ранен аванс от 6:4 точки, но постепенно бургазлии овладяха инициативата и обърнаха до 12:8, а до края не допуснаха да бъдат застигнати.

Във втората част "сините" натрупаха преднина от 8:5, но в последствие с три поредни разигравания Нефтохимик стигна до 14:11, а след това с нова серия от 4 точки увеличиха аванса си до 21:16, което се оказа решаващо.

Третият гейм вървеше равностойно до 12:12, след което шампионите дръпнаха с 18:14 и след това нямаха проблем да затворят мача срещу разколебания противник.

Денис Карягин беше най-резултатен за победителите със 17 точки, а Жани Желязков добави 10.

Александър Николов пък беше най-добър за Левски с 12 точки, а бургазлии успяха да спрат един от лидерите на софиянци Боян Йорданов, който завърши с едва 4 точки.

"Изиграхме много добър мач. Играхме правилно тактически в атака, а и в много ситуации на блокада и в защита. Смятам, че надиграхме Левски генерално по всички показатели. Мотивацията беше на високо ниво. Ясно ни беше, че първата среща е много важна в такава серия. Винаги е опасно да загубиш първи мач в серия до две победи. Но нищо не е приключило. Ахилесовата ни пета през този сезон е нашето представяне. Трябва да бъдем концентрирани и напълно подготвени за втората среща, за да можем да затворим серията още в понеделник", коментира Желязков.