Нефтохимик 2010 Бургас даде успешно начало в битките от 1/4-финалните плейофи в Суперлигата. Възпитаниците на Николай Желязков надиграха като домакини Добруджа 07 с 3:1  (21:25, 25:19, 26:24, 32:30) в първия мач между двата състава от серията, който се игра в бургаската зала „Младост“.

По този начин бургазлии поведоха с 1:0 победи. Следващият сблъсък е в добричката зала „Добротица“ на 26 март от 18:30 часа. Играе се до две победи от 3 срещи.

Lina Glavinova/LAP.bg
30 снимки

Дни след петгеймовата драма между двата съперника за Купата на България в Пазарджик, сега те отново сътвориха чудесен и динамичен мач с много интрига. Добруджанци имаха възможност да докарат нещата до тайбрек, но не съумяха. Домакините от своя страна показаха как могат да се вдигат от трудни момeнти и как опитът влияе в решителните моменти.

Добруджа започна по-стабилно, докто домакините показха някои колебания, най-вече в атака след разсеяно посрещане. Това доведе до предимство за гостите и те се откъснаха с четири точки - 12:8. До края на първата част добричлии не изпуснаха инициативата и поведоха.

Втората част също тръгна много успешно за добричлии, които дръпнаха с 4:0, след силен начален удар на Мартин Мечкаров. Атака в аут на Методи Ананиев обаче сложи край на успешната серия. След прекъсване на треньора Николай Желязков, домакините буквално изригнаха, като направиха пълен обрат и на свой ред поведоха с 6:4, след шест последователни точки. Това смути добличлии и те започнаха да грешат. С опита си бургазлии веднага усетиха ситуацията и продължиха да натискат, увеличавайки разликата на 16:11. До края на гейма ситуацията не се промени. Нефтохимик спечели гейма и изравни - 1:1.

Играта тръгна равностойно в третия гейм. Двата отбора рискуваха при сервис и се бориха за всяка точка. След поредното равенство 14:14 Денис Карягин записа силна серия от крайната линия, включително и един ас, а Нефтохимик изгради аванс от 17:14. Добричлии продължиха да се борят, но слабости в посрещане не им позволиха да се противопоставят с пълна сила. Все пак след като изоставаха с 21:24, те показаха характер, отразявайки 3 геймбола и изравниха за 24:24 след два поредни аса на Жулиен Георгиев. Нефтохимик обаче запази хладнокръвие, не позволи повече изненади и наложи волята си в гейма, като поведе с 2:1.

Картината на равнопоставеността се запази с пълна сила в четвъртата част, където имаше интрига докрай. След поредното изравняване 9:9, две непредизвикани греши на домакините и ас на Жулиен Георгиев направиха разликата. Добруджа поведе с 12:9 и 16:13. Въпреки, че домакините изравниха при 16:16, началният удар на гостите заработи, а два аса на Мартин Мечкаров доведоха преднина от четири точки за добричлии 20:16. И отново волейболистите на Нефтохимик показаха как могат да излизат от трудни ситуации, като изравниха при 24:24 след отлични изпълнения на Денис Карягин. В решителните моменти нервите на добричлии не издържаха, а опитът на Нефтохимик си каза тежката дума и бургазлии спечелиха драматично гейма с 32:30, а с това и крайната победа.