Волейболният национален отбор на България загуби от Китай с 2:3 (20:25, 25:21, 21:25, 25:20, 9:15) в откриващия мач от Лигата на нациите при мъжете.

Китай поведе с четири точки още в началото на първия гейм, след което "лъвовете" успяха да наваксат и дори да обърнат за 12:11. Последваха няколко грешки и отлична серия на китайските волейболисти, които дръпнаха сериозно в резултата и успяха без проблеми да завторят гейма с 25:20.

"Лъвовете" показа по-стабилна игра през втория гейм, въпреки че изоставаха с 6:8, те успяха отново да обърнат за 11:10. Този път момчетата на Пламен Костадинов успяха да увеличат преднината си и комфортно да затворят гейма с 25:21 и така да изравнят общия резултат.

Третият гейм отново започна с преднина на китайците, а след това момчетата на Пламен Костадинов стигнаха до обрат и водеха с 18:16. Последва нов обрат, но този път за състава на Китай, който спечели тази част с 25:21.

Четвъртата част бе изпълнена с много обрати, но в крайна сметка България взе убедителна преднина в края и успя да грабне четвъртия гейм с 25:20, като така волейболистите ни изравниха отново и си осигуриха тайбрек. Там нещата не се развиха по желания начин за нашите волейболисти и Китай от рано пое инициативата и преднината. Без особени трудности китайците взеха тайбрека с 15:9 и спечелиха срещата.


ПЪРВИ ГЕЙМ (20:25):

Китай започна отлично срещата с четири поредни точки. След това мощна забивка от втора линия даде преднина от 5:1 за китайските национали. Разликата се свали до три точки след грешка на Жанг, която донесе точка за "лъвовете: и 3:6. След забивка по диагонала за състава на Китай изоставането на нашите момчета отново скочи на четири точки - 4:8. Две поредни блокади обаче върнаха България в мача. Българските волейболисти изравниха резултата при 9:9. перфектна комбинация Георги Братоев - Александър Николов - 10:10. 

"Лъвовете" успяха дори да обърнат за 12:11, като за първи път в гейма поведоха. Това предизвика селекционерът на Китай да поиска таймаут. Двата отбора започнаха да играят точка до точка и така до 15:15. След това китайците обаче поведоха с три точки след добра серия и топка в аут на Алекс Николов. Чевтърта грешка на Китай от сервис доведе до нова точка за България и 18:21. Китай продължи да трупа преднина и поведе с 24:18. Последва добра серия на "лъвовете" поведена от ас на Алекс Николов, но все пак китайците затвориха първия гейм с 25:20.

ВТОРИ ГЕЙМ (25:21): 

Гейм номер две започна с ас на Китай. След дова последва аут от сервис, което доведе до 1:1.  Блокада на Светослав Гоцев направи 2:2. Китай се откъсна на две точки при 8:6, но след това техен състезател докосна мрежата, което отново намали разликата на една точка. "Лъвовете" успяха да изравнят и обрнат с 11:10 след два аса на Мартин Атанасов. Забивка на Алекс Грозданов увеличи преднината на нашите 13:11.

Българските волейболисти продължиха стабилното си представяне в този гейм и дори увеличиха аванса си на четири точки при 18:14. Димитър Димитров отигра отлично в атака за 19:15. Българските волейболисти поведоха с 21:17 след двойна блокада на Алекс Грозданов и Димитър Димитров. Перфектна комбинация Георги Братоев - Алекс Грозданов и геймбол при 24:20. Мартин Атанасов се справи с китайската блокада от зона 4 за 25:21. 

ТРЕТИ ГЕЙМ (21:25):

Третият гейм започна с блокада срещу Димитър Димитров. След това топка в аут даде преднина на китайците от 2:0. След две наши грешки от сервис резултатът стана 7:5 в полза на Китай. След отлично изпълнение по правата на Мартин Атаносв - 8:10. "Лъвовете" стигнаха до равенство 12:12 след забивка и блокаут на Димитър Димитров. След това именно той изпълни добър сервис и донесе обрата. Бързата реакция на Алекс Грозданов донесе 17-ата точка на българите. Разликата от две точки в наша полза се запази и при 18:16. 

След това китайците изравниха след две точки, но мощна забивка на Димитър Димитров даде преднина на "лъвовете". Последва успешна блокада на Жанг и 19:19, а след това Китай постигна обрат и поведе с 21:19. Пламен Костадинов посика таймаут. Волейболистите ни не успяха да се върнат в този гейм и оставиха инициативата на китацйите, които затвориха третата част с 25:21.

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ (25:20):

Волейболистите на Китай поведоха с 5:2 в началото на 4-ия гейм. Николай Пенчев се появи в игра за България. Троен блок спря атака на Димитър Димитров - 3:7. Пламен Константинов взе прекъсване за България. Нова блокада спря атака на Димитър Димитров - 4:8. Отлична комбинация Георги Сеганов - Алекс Николов - 5:8. Разликата отново стана две точки след топка в аут от сервис - 8:10. След успешна блокада резултатът бе изравнен 10:10. Серията от точки за "лъвовете" се покачи на четири и след забивка на Гоцев, българите поведоха с 12:10. След това обаче Китай отговори и постигна на свой ред обрат, а след ас китайците поведоха с 14:12.

Алекс Николов атакува мощно по диагонала от зона 4 - 18:15. Алекс Грозданов отигра технично в атака за 20:17. Грешка на Чжан Жинлийн и 21:17. Алекс Николов атакува над блокадата по диагонала от зона 4 за 22:18. Алекс Николов не успя да изпълни хубав сервис и това даде 19-ата точка на Китай. След успешна атака на Димитър Димитров обаче българите поведоха с 24:19. След това "лъвовете" затвориха гейма и си осигуриха тайбрек.

ТАЙБРЕК (9:15):

Решаващият тайбрек тръгна с две точки за Китай, след това обаче Алекс Николов атакува успешно и направи - 3:4. Отборът на Китай обаче продължи да увеличава преднината си, като след успешна забивка стана 9:5. Последва грешка от сервиса, а след това китайците пратиха друга топка в аут и разликата отново спадна на две точки, 9:7 в полза на Китай. Николай Пенчев прати топката в аут от сервис и Китай поведе с 12:8. 

Светослав Гоцев атакува отлично в центъра за 9:12. Илия Петков влезе в игра. Александър Николов атакува в аут и азиатците поведоха с 13:9. Ас на Бин Уан и 14:9. Китай спечели тайбрека с 15:9. 

FT / БЪЛГАРИЯ - КИТАЙ 2:3

БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев, Димитър Димитров, Александър Николов, Мартин Атанасов, Николай Колев, Алекс Грозданов - Мартин Божилов-либеро 

Старши треньор: ПЛАМЕН КОНСТАНТИНОВ

КИТАЙ: Ю Юантай, Чжан Жинлийн, Уан Хебин, Жиан Чжуан, Пън Шикун, Ли Йончжън - Ку Чжоншуай-либеро 
Старши треньор: Ву Шън.