Отборът на Монтана победи Нефтохимик 2010 с 3:2 (25:16, 25:20 20:25, 19:25, 15:9 ) в първия полуфинал от Купата на България при мъжете, който се игра пред близо 500 човека в зала „Добротица“ в Добрич.

Така монтанчани станаха първият финалист в надпреварата, а във финала за трофея ще спорят от победителя от другия полуфинал – ЦСКА – Добруджа 07.

Тон даде националът Тодор Скримов, който при резултат 10:9 в полза на бургазлии застана на крайната линия, от четири опита отбеляза 3 аса, а Монтана поведе с 13:10. На втората почивка монтанчани водеха с 16:11, като продължиха да натискат съперника. В края на гейма пък Николай Къртев довърши гейма отново със серия от сервис, като бургазлии останаха едва на 16 точки, пише bgvolleyball.com.

Втората част продължи възходящата линия на монтанчани, които отново доминираха със сервис, а блокадата им бе на ниво и довършваше останалото, като бе непреодолима за съперника. Треньорът Петър Дочев се опита чрез смени да направи промяна, но до обрат не се стигна и Монтана затвори и втория гейм, като поведе с 2:0 гейма.

Изправени пред угрозата за тригеймова загуба, в третата част бургазлии се надигнаха и излязоха променени. Те стабилизираха посрещането и на свой ред започнаха да показват добрите си страни. На втората почивка нефтохимиците водеха с 16:13. От другата страна напрежението обзе монтанчани  и те започнаха да грешат. Ситуацията не се промени и Нефтохимик спечели третата част като намали резултата на 1:2 гейма.

В четвърта част бургазлии затвърдиха обрата, като бяха водещата фигура на игрището. Центърът на Монтана Теодор Тодоров почувства непреодолима болка, като принудително излезе и бе заменен от Иван Латунов. На разпределителския пост също настъпи рокада, като Делчо Раев замени Любомир Агонцев. Монтана обаче така и не можа да се противопостави на възхода на съперника и Нефтохимик спечели и този гейм, като изравни играта 2:2 гейма.

В тайбрека драмата бе пълна, като интригата бе до край. Монтана стартира ударно с 4:1, но бургазлии успяха да изравнят играта. В крайна сметка монтанчани показаха дух  и воля, като в герой се превърна Тодор Скримов, който бе безгрешен в решителните отигравания. Монтанчани изковаха крайната победа, като с това отстраниха шампионa Нефтохимик и се класираха на финал.