Младостта е едно от големите предимства. Амбицията и мотивацията на един млад човек да се реализира, но има само един минус – доколко ще издържи чисто психически да покаже собствените си възможности. 

Това заяви треньорът на мъжкия национален отбор в Европейската лига Мирослав Живков по време на пресконференцията преди мачовете от финалната четворка в зала „Конгресна“ във Варна. Двубоите са в петък и събота, а на 1/2-финал „лъвовете“ излизат срещу Естония. Срещата е утре от 18:00 ч. Балтийците все още нямат загуба в турнира като записаха 6 победи от 6 мача в груповата фаза. В другия сблъсък за място на финала Македония среща Австрия от 15:00 ч. 

„Поздравявам всички колеги треньори и състезатели, които си извоюваха това право да играят във финалната четворка на Европейската лига. Очаквам изключително интересни мачове между доста равностойни отбори. Всички отбори, които са тук показаха в груповата фаза една добра игра и един изключителен волейбол. Лично аз си пожелавам нашият млад отбор, който тази година участва в Европейската лига, да покаже максимума от възможностите си и всичко това, върху което работихме до момента. И най-вече да ни стигне самочувствие срещу един опитен и добър отбор какъвто е този на Естония“, коментира Мирослав Живков.

„Трикольорите“ до момента имат две поражения в дебютното си участие в турнира, като единственият тим, който успя да ги победи бе Македония. 
„Естония е много добър отбор, който играе добър волейбол с много сериозни изпълнители на всички постове. Доста добре се справя в атака. Отбор с много добри физически данни, с добра организация на играта. Нашата задача утре ще бъде изключително трудна, защото трябва да се изправим не само срещу едни добри изпълнители, но и срещу тим, който играе добре организиран волейбол. Но за мен това е важно, защото форматът на нашия отбор е изключително млад и най-важното за тези перспективни състезатели е да покажат сили срещу отбор като Естония, който е на едно добро международно ниво“, добави наставникът. 

Естонците за втора поредна година ще играят на 1/2-финал в Европейската лига. На същия етап през миналия сезон водените от селекционера Джордже Крецу волейболисти загубиха от Македония с 0:3. Поражението тогава бе истинска изненада на фона на 10 успеха от 10 срещи на балтийците в груповата фаза.

„Реализацията на този проект, в който федерацията ни даде възможност да участваме в едно отговорно състезание с тези млади момчета е едно изключително предимство. Да премерят сили, да работят в рамките на един подготвителен цикъл, който започна след края на първенството. Изпълнихме една много тежка задача – да работим с 18 човека и в рамките на един приятелски турнир и два от груповата фаза да дадем възможност на почти всички да изиграят почти равен брой мачове. И да имаме реална представа за този кратък период, давайки шанс на абсолютно всички. Това за мен е голям успех. Искам да кажа, че това е една трудна задача - да играеш във всички мачове с различни хора, давайки им шанс за бъдеще. Успяхме да го направим. Стигнахме дотук. Загубихме от Македония. Един отбор, който ни победи два пъти и в тези мачове показа по-добра игра. Мислим за напред. Вадим си поуки о това, което направихме добре и зле. Но самата Европейска лига ще ни даде ясен отговор на въпроса къде точно се намират тези млади момчета, които имат сериозно бъдеще във волейбола. И реално да видим какво още трябва да свършим, за да станат те едни наистина сериозни състезатели. Аз лично вярвам в това. Поздравявам всички момчета в тима, че проявиха търпение един към друг. Поздравявам ги за амбицията и характера, които показаха да останат в залата и да продължат да се борят за мястото си в тима“, завърши Мирослав Живков. 

Билети за финалите от Европейската лига можете да закупите от мрежата на ticketportal и на място от касите във Варна.