Мартин Стоев все още не е получил официално предложение да поеме мъжкия национален отбор на България по волейбол. Специалистът говори по темата пред медиите и разкри, че не бил стана треньор на "трикольорите" на всяка цена.

"С мен никой не е разговарял. Не се е изяснило по какъв критерий се избира национален селекционер, а и не ми е предлагано нищо. За всеки е чест да води България. Това е витрината на българския волейбол. Ако ме потърсят, ще говорим, но не на всяка цена. През миналия декември имах хубаво предложение от клубен отбор за година и половина, но исках да си довърша ангажимента към националния отбор (младежи)", заяви Стоев на пресконференция.

Антон Узунов
6 снимки

Той води тима на България до 20 години, който спечели бронзови медали от Евро 2022 в Италия преди няколко дни.

"Вярвам, че тези момчета. Има още да се развиват. През 2027 година те трябва да бъдат в основата на националния отбор, който ще се бори за класиране на олимпийските игри в Лос Анджелис. Българска федерация волейбол направи всичко като организация за нашия отбор. Бронзовият медал от Европейското първенство сега осмисли работата ни през цялото лято", каза още Мартин Стоев.

Специалистът все още не знае с какво ще се занимава, след като договорът му да води националния тим до 20 години изтече. 

"Всичко е възможно. Не съм сигурен какво, но ще направя нещо. Издържам се от професионалното треньорство. Никога не съм кандидатствал за нещо с конкурс. Тези търгове и конкурси у нас се правят за определени хора", допълни Мартин Стоев.

Той намекна, че италианец може да застане начело на мъжкия национален тим. 

"Има нагласа да бъде "Ферари", но има и разделение в Управителния съвет на федерацията. За да имаме шансове за класиране за олимпийските игри в Лос Анджелис, трябва да бъдем в топ 10 на световната ранглиста, не на 23-та позиция. Трябва да се направи опит и за участие в Париж 2024. Не мога да излъжа и да обещая, че ще участваме на Игрите след две години. Имам определени условия и едно от тях е да не водя отбора само за една година. Ако ми предложат, искам да бъда начело и в квалификациите за Олимпиадата през 2028 година. Трябва да се направи тим с професионално отношение към работата и състезателите", завърши Мартин Стоев, който беше начело на България в периода 2005-2008 година.   

Под негово ръководство "трикольорите" спечелиха бронзовите медали от Мондиал 2006 в Япония. Тогава в състава бяха Пламен Константинов, Евгени Иванов, Матей Казийски, Андрей Жеков, Владимир Николов, Боян Йорданов и Теодор Салпаров.