Националният отбор на България по волейбол не успя да преустанови тежката серия от поредни мача в Лига на нациите без победа и допусна шесто поредно поражение от Куба с 2:3. Родните национали започнаха срещата с успешен първи гейм при 25:23, но кубинците осъществиха обрат, след като ни оставиха на 19 и 20 точки във втората и третата част.

Това даде импулс у играчите на Пламен Константинов, които трябваше да вземат победата в тази среща, за да се откъснат от последната позиция, която няма да позволи на селекцията, заела това място, да участва в следващото издание на турнира. „Лъвовете“ взеха по повече от категоричен начин четвъртия гейм, след като Куба записа едва 16 точки.

В тайбрека пък нашите състезатели имаха почти през цялото време предимство от поне две точки, но съперникът от Северна Америка стигна до 14:14, за да завърже максимално частта. След това нервите на „трикольорите“ не издържаха и кубинците затвориха мача при 18:16.

Силен мач за „лъвовете“ изигра Алекс Николов, който завърши с 23 точки, докато Мартин Атанасов добави 12, колкото имаше и Алекс Грозданов.

За Куба най-резултатен в срещата беше Хесус Ереера с 25, а Анхел Лопес се отчете с 19.

По този начин кубинците се отдалечиха от последното място и вече са 12-и с пет точки. Волейболистите ни са предпоследни на 15-ото място с шест пункта, докато последният тим в подреждането е Германия с две по-малко. На 6-и юли ни предстои именно мач с Бундестима, който може да се яви решителен за бъдещето на двете държави в елитното състезание.

ПЪРВИ ГЕЙМ

Дуелът във Франция започна завързано между двата отбора, като рядко някоя от двете селекции взимаше превес с повече от точка разлика. Алекс Николов и Димитър Димитров бяха най-резултатни за "трикольорите" в първия гейм, но поради повече непредизвикани грешки в хода на частта кубинците взеха доминация при 20:22.

Последва изключително мощна атакана Алекс Николов от зона 4, за да намалим изоставането си  и с блестящи поредни отигравания хората на Пламен Константинов затвориха първия гейм при 25:23.

ВТОРИ ГЕЙМ

Втората част в Орлеан започна добре за нашите, които натрупаха актив спрямо опонента и стигнаха до аванс при 13:10. Мобилизацията сред кубинците обаче им спомогна и те набързо успяха да вземат трайно контрола върху гейма, като ни обърнаха до 20:15 след поредица от неточности при нашия национален отбор. Обратът внесе импулс сред тима отвъд Океана и Куба с увереност затвори гейма във Франция при 25:19.

ТРЕТИ ГЕЙМ

Националите започнаха добре третата част и поведоха в резултата до 9:7, след което съперникът взе прекъсване. След него кубинците заиграха изключително солидно при свой начален удар и реализираха обрат, като резултатът стана 22:19 за страната от Северна Америка. Родните волейболисти не успяха да наваксат пасива си и Куба затвори гейма при 25:20.

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ

Родните национали изиграха повече от чудесна четвърта част в Орлеан, след като непрекъснато държаха инициативата след допуснатия обрат. Алекс Николов продължи с мощните си атаки по диагоналите, а Грозданов направи изключителна блокада с една ръка, за да направи резултата 16:10. 

Последваха още добри изяви от българите, за да стане резултата 22:14, след като Куба нямаше отговор на разнообразието в играта на хората, водени от Пламен Константинов. Нашите атлети успяха да вземат частта и я затвориха при 25:16.

ПЕТИ ГЕЙМ

Тайбрекът във Франция започна сравнително равностойно, като двата тима се гониха точка за точка. Най-деен от родните състезатели отново бе Алекс Николов, но Мартин Атанасов също се отчете с няколко точки. При първото прекъсване българите имаха превес при 8:6. 

Такъв мач не можеше да мине без най-драматичния завършек. България изпусна и третия мачбол и резултатът бе изравнен 14:14. Получихме и четвърти – 15:14, благодарение на Мартин Атанасов. Помислихме, че мачът е завършил, но видео повторението даде точка за Куба и 15:15. Отново България получи мачбол. Пак видео повторението бе в полза на Куба – за докосване на мрежата при блокада – 16:16. Лошо – този път кубинците направиха ас и получиха първата си точка за мача. И най-лошото се случи! За втори път в най-важния момент Куба направи ас и спечели 18:16. Ужасно и болезнено! 

В последния трети турнир от Лигата на нациите нашите отиват американския град Анахайм. Там още на старта ни престои кръстопътен мач срещу Германия. След това се изправяме срещу Иран и Сърбия.

БЪЛГАРИЯ: Георги Сеганов, Димитър Димитров, Александър Николов, Мартин Атанасов, Николай Колев, Алекс Грозданов - Теодор Салпаров-либеро

Старши треньор: ПЛАМЕН КОНСТАНТИНОВ

КУБА: Ливан Табоада, Хесус Ерера, Марлон Янт Ерера, Мигел Анхел Лопес, Хоса Масо, Хавиер Консепсион - Алаин Гергут-либеро

Старши треньор: НИКОЛАС ЕРНЕСТО НИВЕС