Президентът на Българската федерация по волейбол (БФВ) Любо Ганев говори пред медиите след заседанието на Управителния съвет на централата ни.

“При мъжкия национален отбор? Очакванията се разминаха с действителността. Имаше желание от щабът да развива отбора. Трябва да се отчете, че нивото на нашите състезатели не отговори на очакванията, които имахме”, заяви Любо Ганев.

“Стратегията с включването на стари състезатели - не сработи! Имаше надграждане. Извлече се максимума от 30 място до 18 място в ранглистата на FIVB след края на олимпийската квалификация. Разочарованието е голямо! Резултатът на практика дава оценката! Тук идеята е, че трябва да търсим дългосрочна визия за треньор, който да започне сериозна работа с млади и талантливи състезатели за следващия 5 годишен период. 

Спряхме се на визията на следващия треньор, който и да бъде той, е да има една визия за работа на следващите 5 години. Тъй като знаете, че класиране за Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028 става с първо място на Европейско първенство. 

Един от първите 3 отбора на Световното първенство през 2027 година, което ще се проведе в Полша. Домакинът САЩ и останалите 3 отбори ще се класират от ранкинга на FIVB след волейболната лига на нациите (VNL) през 2028 година. Становището на УС е да се обединим към евентуална кандидатура на треньор, който да има 5 годишен картбланш със състезатели, основно млади състезатели, които да могат да играят на Олимпийските игри през 2028 година. 

Даде се предложение да излезем с конкретни решения на 14 ноември или най-късно на 21 ноември да излезем с треньорите в мъжко и женско направление. 

Лоренцо Мичели, най-вероятно, ще запази договора си за следващата година, защото той изпълни целите.

Говорим най-вече за мъжкото направление. Времето ни притиска. До 30 ноември БФ Волейбол трябва да вкара пред Министерството на младежта и спорта плана, с който ще бъде финансиран пред министерството”, добави Любо Ганев.