Президентът на БФ Волейбол Любо Ганев и вицепрезидент на БОК Йорданка Благоева, участваха в откриването на олимпийския младежки фестивал в Албена. Сред гостите бе и олимпийската шампионка в биатлона Екатерина Дафовска.

Ганев приветства участници от името на президента на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и пожела успехи на спортните терени. Сред гостите бяха също Белчо Горанов (генерален секретар на БОК), Анатоли Илиев (дългогодишен организатор на фестивала), Денис Тахиров (представител на КК Албена) и Бончо Бонев (представител на спортните клубове).

„Вълнувам се и се радвам, че сме отново заедно въпреки всичко, което преживяхме в последните месеци - каза Ганев. Желая ви да сте живи и здрави и да имате приятни изживявания със своите връстници тук на Фестивала.“

Твърде емоционално бе посланието към младите от Катя Дафовска. „Мотивирайте се да преследвате мечтите си - добави олимпийската шампионка от Нагано 98. - Спортът учи на много хубави неща, а чрез него можете да опознаете и обиколите света.“

„Въпреки промените отново сме тук заедно, за да покажем, че спортът е най-доброто средство да се върнем бързо към нормалния живот - обобщи Анатоли Илиев. - Това е един многообразен фестивал и сме амбицирани всяко лято да го надграждаме с рекорден брой участници и спортове.“

В 13-ото издание на Фестивала „Олимпийски надежди“ в Албена участват 412 млади таланти, родени между 2002 и 2006 г. Първокласните и отлично подготвени спортни арени на комплекса гарантират възможно най-добри условия. През миналата година той стана първият в историята, удостоен от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europa) с титлата „Европейски курорт на спорта“.

Това лято състезанията се организират в 7 вида спорт, като за първи път има надпревари по бадминтон. Останалите спортове са лека атлетика, минифутбол, баскетбол 3х3, тенис на маса, плажен волейбол и плуване.

За втора поредна година в плажния волейбол се включват отбори от Сопот, този град ще има участие и в кросовите бягания.

Тази година като много силни се очертават турнирите по тенис на маса и бадминтон. Със сигурност отново футболът ще предизвика силни емоции и ще бъде сред най-атрактивните надпревари.

В леката атлетика най-многобройно присъствие заявяват отново представители на клубове от София, Шумен, Русе и Варна, а общо участниците са над 100. Кросовите бягания на 1 и на 3 км са из алеите на курорта. В плуването най-много участници са записани от школата на Черно море и СК Бриз от Бургас, както и от Русе и Шумен. В баскетбола са заявени по отбори от Търговище, Варна и от Шумен, софиянци са представени с един тим.

По традиция фестивалът на БОК е под мотото "Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много родни спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.