Всяко дърво - меч е, всякой камък бомба, всяко нещо - удар, всяка душа - плам

“Хубава си, моя горо, миришеш на младост, но вселяваш в сърцата ни само скръб и жалост”

“Я надуй, дядо, кавала, след теб да викна — запея песни юнашки, хайдушки, песни за вехти войводи”

Произведенията на Иван Вазов, Любен Каравелов и Христо Ботев са изписани върху екипите на волейболния Хебър Пазарджик. За да напомнят заветите, за да вдъхновяват думите на родолюбци и революционери. Във всяка битка. На терена и извън него.

“Това ще ни е първата година в евротурнирите и искахме да го отбележим по някакъв начин. Голяма част от комуникацията ни в социалните мрежи е обърната към България, към историята, духа и традициите, които нашата земя пази. Вкарахме доста елементи, които да привлекат вниманието на хората и волейболистите. Много е интересно, хората вече започнаха да се зачитат и има и някаква образователна нотка, радваме се, че предизвика такъв интерес”.

И наистина - думите на Вазов, Ботев и Каравелов вдъхват сила на играчите на Хебър.

“Това е чест и отговорност да носиш такава фланелка на гърба си. Ботев, Вазов - това са народни будители, които дълги години народът се е крепял на тях и това е нещо невероятно. Особено българският трибагреник. Това е невероятно чувство. Досега не съм имал фланелка с българското знаме и усещането е невероятно. Надявам се да успеем да прославим България в eвротурнирите и все хубави неща”.

А в мирно време, уменията и страстта в спорта дават вдъхновение и се превръщат в оръжие.

“Надявам се да даваме добър пример. Спортът възпитава. Той е нещо много хубаво, дори да не станеш професионален спортист. Научава те на много неща и се надявам да запалим младите да тренират. За мен България е всичко, както за всеки българин. Хубаво е да помним и да се обръщаме към това, през което сме минали, защото историята е тази, която ни прави каквито сме и трябва да черпим вдъхновение и най-доброто от нея и се надявам да сме успели.

 

През декември Хебър ще се изправи срещу полския "Алурон Вирту Варта" в 1/16-финалите на Чалъндж къп. Въпреки че става дума за клубен турнир, момчетата от Пазарджик се надяват да получат подкрепа от цяла България.

 

Ние освен клубна принадлежност, трябва да имаме и национална такава. Когато играем в евротурнирите, всички сме българи. Както ние подкрепяме различните клубове, така се надяваме и неутралният фен да ни подкрепи през този сезон. Ние играем за България, нищо че е клубен отбор. Независимо, че става дума за различни спортове - футбол, баскетбол, волейбол, Лудогорец - ти играеш за България. Първо за България, а след това за себе си.

 

На близо 12 хил. км от Пазарджик уругвайският отбор "Данубио" също се обръща към българските завети, традиции и корени. В учредяването на тима през 1932 г. участват българските братя Михаил и Иван Лазарови, а отборът е кръстен на река Дунав. Един от екипите на южноамериканския тим през този сезон е изцяло посветен на България, като фланелката е в цветовете на родния трибагреник, върху тях е изписан първия куплет от нашия химн "Мила Родино". Новите екипи бяха представени чрез фразата "Съединението прави силата". През 2016-а дизайнът на екипите на националния отбор по футбол беше дълбоко вдъхновен от родната история и посветен на 140-годишнината от Априлското въстание. На гърдите на българските футболисти и сега продължава да стои емблемата на лъв в щит, която е базирана на герба на цар Фердинанд 1. Национална или клубна принадлежност, в България или на десетки хиляди километри от родината, значение няма. Важното е да помним, защото народ, който не познава миналото си, няма бъдеще.