Пламен Константинов заяви за NOVA, че няма вмешателство в работата му от страна на федерацията по волейбол. Според националния селекционер между него и Данчо Лазаров има единствено леки разминавания.

Повод за тях са част от състезателите, които не бяха включени в националния отбор това лято. В интервю за БНР Лазаров заяви, че те трябва да бъдат извикани в тима през следващата година, а Константинов да вземе сериозни мерки.

"Според мен имаме леки разминавания във виждането за развитието на дадени състезатели. Но гледаме в една посока", заяви Константинов.

Единствените играчи, които на този етап официално отказаха да работят с Константинов в националния отбор са близнаците Братоеви. Наставникът разкри, че е готов на компромиси за тяхното завръщане, но не на всяка цена. "Ултимативни искания, с тоя треньор искам, с тоя не....Не с мен!"

Ето какво сподели още Константинов в обширното интервю пред NOVA:

"Готов съм да обсъждам с федерацията стратегията, която тр да се следва. Стратегията не е нещо еднолично, ние сме я обсъждали и преди. Мисля, че това е нормално, съвместно да има избрана стратегия. До този момент винаги е имало стратегия и ясно разписани, не писмено, но да кажем винаги е имало някакъв консенсус. Винаги сме достигали до общ консенсус."

"Много хора се изредиха да коментират. Дава се трибуна на всякакви хора, които най-малкото трябва да са се занимавали със спорт на високо ниво, за да коментират. Но всеки, който е готов да наплюе някой, е по-интересен от някой, който има компетентно мнение."

"Единственото първенство, за което нямахме ясна визия, беше Световното първенство. Аз споделих, че един месец преди Световното не мога да поема някакви гаранции, отборът беше в дупка и имаше своите проблеми. Не успяхме да направим добро класиране на Световното, но оттам нататък имахме стратегия. Аз исках да знам кои са най-важните ни цели, най-важната поставена цел беше добро класиране на Европейското и другата беше да сме на интерконтинентална олимпийска квалификация. За целта ни трябваше, изчислихме точките на нас и на противниците, и преценихме - изпращаме отбор с опитни състезатели за Баку и записваме Баку да се брои за европейската ранглиста. На Световната лига ни трябваше да сме на финал във Втора дивизия и излизане от групите на Европейското ни гарантираше, че сме пред Германия, която беше най-близкият ни конкурент за квалификацията, което беше и целта."

"Всичко се промени и август месец решиха да променят цялостната си схема за класиране на Олимпиадата, което е абсурд , но стратегията беше ясна и конкретна. Съжалявам, че отрязаха европейските отбори от тези квалификации и това беше голямата ни загуба, шансът да отидем на Олимпиада."

"За самата квалификация в Берлин, аз още след Европейското казах, че е въпрос на шанс. Ако в тези 5 дни имаш някакви проблеми, никой не може да ти помогне. Цецо се върна контузен, Тодор Алексиев не можеше и да се засили 2 седмици и последното беше Ники Пенчев, който се разболя. Това беше прекалено, за да може да направим добро класиране там."

"Следващата цел - седнахме да поговорим с федерацията и аз също исках да знам каква е голямата цел пред мен. Целта е Световното първенство. Ние да имаме отбор, който да направи силно класиране на Световното, на което сме съдомакин. Искаме да имаме силен отбор, който да направи добро класиране."

"Стратегията, която аз предложих, да дадем на максимален брой играчи поле за изява, за да видим всеки на какво ниво е и ако може чрез Европейската и Световната лига, тези играчи да си намерят добри отбори."

"Националният отбор е консуматор, тук е много трудно да работиш по проблеми, тук трябва да се сглоби отбор. Там, където се изграждат играчите, са клубните отбори."

"Целта беше да дадем шанс на повече играчи и ако може да им помогнем да си намерят по-добри отбори. Всички бяха съгласни, че в една такава година може да се направи това, да се търси изява на повече момчета."

"Федерацията изпълни моето желание да участваме и в Европейската лига и да видим, дали има състезатели на добро ниво. В Световната лига - след като загубиш 8 от 9 мача, никой не е доволен. Можеше да направим и по-добро класиране. Единствената цел, която беше поставена, бе да запазим мястото си в първа дивизия."

"Може на пръв поглед да изглежда, че няма позитив от тази година, но аз казвам, че има. Позитивът е 8 българи в А1 в Италия. Толкова българи в една година в А1 не сме имали. Някои от тях абсолютни дебютанти - като Бранимир Грозданов, който подписа с Равена, като Розалин Пенчев, който отива в Латина и най-вече като Георги Сеганов, може би от 30 години не си спомням наш млад разпределител да е взиман като титуляр в един отбор, макар и новак. Това е една индикация, че момчето има качества."

Относно ситуацията със Сеганов, Константинов коментира:
"Това може би е голямата въпросителна на всички. Аз поех този риск да заложа на него и разбира се, отговорността е моя, ако не се получат нещата. Но това, което ми дава вяра, че правилно сме избрали, в крайна сметка след турнира в Полша след една седмица получи оферта от шампиона на Полша, където треньор е Де Джорджи. Айде, аз не съм бил разпределител, но Де Джорджи беше от най-добрите разпределители в Италия. След като изпратиха и официална оферта в ЦСКА, това е индикация, че са видяли нещо в това момче. Също важи и за треньора му в Италия сега Баньоли, който е от опитните треньори в Италия. Залагайки на един млад разпределител за титуляр, е индикация, че вижда качества.
Големият въпрос е, ние с това, което сме видяли, му помогнахме. Дадохме му шанса и на базата на неговите качества успя да си намери отбор. Без съмнение има качествата, нужен му е опит, същото се отнася и за другите момчета. А1 е отлична школа и това е шансът тези момчета да бъдат доизградени."

"Аз не съм против никой и в общи линии не съм зачерквал. Нека първ състезателите играят в клубовете си. Всички са в полезрението. Ако някои други направят силен сезон, те са добри дошли."

"По темата с някои опитни състезатели, аз го казах вече. Продължава да се коментира за Теди Салпаров, за който 100 пъти казахме, че за голямо първенство и ако имаме нужда, е готов да помогне. Ники Николов догодина е на линия. Теодор Тодоров, който се надявам да се възстанови по най-бързия начин, също го добавяме към тази група. Оттам насетне има момчета, които играят в добри първенства в Европа, не е задължително да е Италия. Те също са в полезрението. Споменавам например един Тодор Алексиев, който имаше проблеми и трябваше да почине това лято. За 2 години е трудно да се прогнозира за един състезател над 30 години. Всеки, който е в добро отношение...аз не мисля, че такива състезатели имат нужда от адаптация в националния отбор. Никой не е зачеркнат, но ние трябва да заложим и на някои млади момчета. Не можем да разчитаме, че само с най-опитните ще можем да избутаме едно Световно първенство или олимпийски цикъл. Нито един отбор не може да бъде пълен, ако е съставен от състезатели над 30 години."

"Угодия няма. Когато за Европейското прецених, че трябва да върнем Андрей Жеков и Владо Николов, тогава критиците наддаваха вой 'пак ли с тези и докога. Дайте път'. Сега като дадохме път 'Олеле, с тези не става, върнете другите'. Не може цял живот да играем с 34-35-годишни играчи."

"Тези, които се представят силно и на клубно ниво, затворени врати за никой няма. Това е категорично и с това съвпада мнението ми с президента на федерацията."

"Не искам тези млади момчета, които участваха тази година, да се хвърля върху тях вината и да бъдат нарочвани, че те не могат. Това не е вярно. Много от момчетата имат определен потенциал. Не тр да им се подаряват местата, но трябва да им се дава шанс. Нека даваме шанс на по-широка група хора."

"Когато няма резултати, естествемп ще има и критици. Но когато е поета една стратегия, не може да се променя 8 пъти. След като има една стратегия, тя трябва да бъде следвана. Естествено, не е казано да си блъскаме главата в стената и да няма някакви промени. Но общата цел е 2018. Ние никога не сме били домакини, поне откакто аз играя волейбол. Затова в момента стратегията е малко по-дългосрочен план. В предишни години е било викано най-доброто в момента. Ако беше така, щях да викна най-доброто и да гоним най-добрите резултати. Щом целта е 2018, тогава според мен можем да си позволим и според мен не е грешка да дадем шанс на по-широк кръг хора. Най-малкото за да няма след това недоволни, че не им ее даден шанс. А който си вземе шанса и се възползва, до някаква степен значи той го заслужава."

"Не искам да коментирам, не съм присъствал на това интервю и какво конкретно е имал предвид президентът. Мерките са от гледна точка на това да се прекрати това безхаберие към националния отбор. Не искам да чувам 'това е по желание'. След като си дошъл и имаме една цел един олимпийски цикъл, значи трябва да си на разположение в този олимпийски цикъл."

"Ако един състезател не е убеден, особено млад състезател, че националният отбор му трябва, той значи е в такава дълбока заблуда, защото националният отбор му дава най-високото ниво. Това, което почти никой от тези състезатели го няма в клубното ниво. И ако някой на 22-23 години си мисли, че си завършен състезател, съжалявам, но са се объркали."

Относно конфликта с братя Братоеви, Константинов коментира: "Аз още тогава казах, че нямам проблем, след като и Георги беше титулярен разпределител на Европейското първенство, аз не съм отхвърлял варианта Георги Братоев. Той сам пожела, а неговият мотив беше, че не можем да намерим общия език. Позволете ми да не се съглася с него. Състезатели и треньори могат да се намерят, да намерят златната среда."

"За мен е възможно (завръщането на Братоеви в националния отбор б.р.), но ултимативни подмятания от сорта първо ние да си избираме кой да е треньор, който ни е изгоден на нас...не с мен, с някой друг може. Може да е с този, който им угажда и ще ги гледа само тях като писани яйца. Тук е важен отборът и ако един състезател с поведението си пречи на климата на отбора, преценявам, че не ми е нужен. Аз мисля, че ние можем да намерим общ език, но първо нека играят в клубовете си, нека играят на добро ниво, нямам нищо против. Специално Георги направи голяма грешка, преди Олимпийската квалификация една заявление пред целия отбор, което няма да го повтарям, но не се прави така, най-малкото е демотивиращо за целия отбор."

"Компромисите винаги трябва да са от двете страни, но ултимативно - сбъркали са адреса. Основното нещо, което трябва да разберат, е че те не са един човек. Те са двама различни състезатели. Това, че в един момент сме преценили, че единият ни е нужен, а другият не, това е наше рещение. Тук пакетни решения няма, всеки е сам за себе си."

А за различното мнение на федерацията, специалистът сподели: "Категорично аз мисля, че един управителен съвет и един президент може да има мнение и може да го изкаже. Аз имам мое мнение, не е задължително то да съвпада 100% с това на федерацията. Аз мога да го защитя моето мнение, готов съм с аргументи, може да поспорим, всеки да изложи своята гледна точка и да намерим истината. Не казвам, че не мога да чуя нещо полезно от хората във федерацията. Една стратегия трябва да бъде обща, но аз имам своите аргументи и ще ги защитавам. Аз ще чуя техните аргументи. Има някакви различия, но може би е пресилено понятието различия. Може би имаме леки разминавания във виждането за развитието и качеството на определено състезатели. Но като цяло гледаме в една посока и не е имало сериозни разминавания."