Годините минават, но Смилен Мляков продължава да е фактор в българския волейбол. След силен сезон в ЦСКА, диагоналът смени червената фланелка с тази на Левски. Именно неговата игра е в основата на всички победи, които "сините" постигнаха в иначе неувереното начало в Суперлигата.

"Аз и през миналата година в ЦСКА се представях константно, не знам дали всички го забелязаха или не. Това идва отвътре. Това не е до болка, до старост, физическа подготовка. Това идва от душата", коментира волейболистът.

Точно играта на по-младите в тима е неприятната изненада за „сините”. На няколко пъти и треньорът Владимир Николов критикува старанието на някои от своите състезатели, станало причина за пропуските от началото на сезона.

"Пропуски надали е точната дума. Просто сме имали по-големи очаквания към някои от младежите, а те не са ги покрили. Най-вече Владо е имал такива очаквания към дадени хора, които не са ги оправдали. Затова са нужни попълнения в движение. До колкото можем ги държим, правим всичко възможно. Не само за европейските мачове, но и за българското първенство. Ние нямаме мач, за който да кажем, че ще е лек за нас и ще бием лежерно. Във всички мачове трябва да се напъваме, защото съставът ни е такъв", добави той.

Погледнато по-общо, Мляков има свое обяснение за липсата на достатъчно качествени млади състезатели.

"Това се дължи на запада на самата държава, на умирането на школите, на западането на спортните училища. Младите не са на това ниво, на което бяха. Това се усеща както и от нивото на първенството, така и при националния отбор. Последните 4-5 години умираме бавно. Диагоналът на Левски обаче вярва, че тимът ще успее да постигне по-добро класиране в сравнение с миналия сезон.

"Ще го подобри при всички положения, защото аз съм тук. Като се има предвид нивото на първенството, няма невъзможни цели тук. Да има два-три по-изявени тимове, но те не са непобедими", каза Мляков.

Преди година Мляков заяви, че играе волейбол на инат. Именно любовта към волейбола надделява над всички травми, натрупани през годините и все още го държи на игрището.

"Инатът си е на лице, той ще бъде до край. Защото аз не ставам по-добре, ставам все по-зле. Проблемите ми само се увеличават, вместо да намаляват, така че инатът си е на лице", допълни волейболистът.