Христо Цветанов ще се завърне в Левски София за един последен, прощален сезон с любимата игра. 42-годишният бивш национал спечели много отличия именно като състезател на "сините". Въпреки напредналата за професионален спортист възраст, той продължава да впечатлява с уменията на игрището и ефективността си. Цветанов даде и първото си интервю като състезател на Левски София за официалния сайт на клуба.

- Христо, очертава се вълнуващ епилог на така дългата ти състезателна кариера – завръщане в Левски, където ще работиш отново с Владимир Николов, Андрей Жеков и Владислав Иванов. Какво означава за теб това?

- Завръщането ми в Левски го приемам като ново предизвикателство, което дойде в правилния момент. Благодаря за доверието на Андрей, Владо и всички в клуба.

- Очаква се освен като състезател, ти да влезеш в ролята и на помощник на Жеков. Това ли ще бъде за теб преходът от състезателното поле към треньорската скамейка?

- През последните години все по-често мислех в тази посока. Трябва да направя тази стъпка, за да разбера дали ще мога да предам натрупания опит. Времето ще покаже. Искрено се надявам нашата съвместна работа да бъде ползотворна и да помогнем за развитието на младите състезатели.

- На 42 години продължаваш да бъдеш един от най-стабилните центрове в българското първенство. Как успяваш да поддържаш това ниво?

- С огромно желание, отлична физическа подготовка и, разбира се, да доказвам на себе си, че още мога.

- В Левски ще се събереш с друг славен ветеран от Суперлигата – Марк Макгивърн. Как ти се струваше съперничеството с него?

- Той, безспорно, е добър състезател, но аз винаги съм искал да победя всички. Радвам се, че ще играем заедно.

- Какви са амбициите ти за последния състезателен сезон?

- Да помогна на Левски да се върне в борбата за призовите места.

- В Левски ще работиш и с доста млади и талантливи играчи. Какво би искал да им предадеш?

- Да вярват в себе си и да разберат, че отношението към това, което правят, е изключително важно.

- Спомняш ли си първия мач с екипа на Левски?

- Първият мач не, но си спомням първата шампионска титла с Левски. Беше страхотно изживяване.

Централният блокировач, който навърши 42 години през март, се разбра със “сините” и ще изкара един последен сезон в клуба, в който постигна най-големите си успехи в кариерата си на родна сцена. Така той се разделя с ЦСКА, където игра от 2014 година насам.

За Цветанов това ще бъде трети период в Левски. Той спечели 5 титли и 3 Купи на България между 1999 и 2003 година, като се върна при “сините” след 9 години в чужбина, през 2012 година. Кариерата на родения в Червен бряг централен блокировач стартира в Локомотив (Пловдив) и преминава през Франция, Италия, Гърция, Черна гора и Русия, като бе част от националния ни отбор в най-силните му години през този век.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.