Президентът на Българската федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров заяви, че се надява да не се стигне до усложнения по възникналия казус около екипировката на националните ни отбори при мъжете и жените. Той заяви, че е натоварил вицепрезидента Любо Ганев с мисията по най-бързия начин да намери разрешение на ситуацията, която би могла да остави представителните ни тимове без екипировка за стартиращата в край на май и началото на юни Лига на нациите.

Проблемът касае организираният конкурс за избор на доставчик, който да снабдява националите с екипировка. В него участваха фирма „Кей Дифужън”, която до този момент осигуряваше екипировка на „Асикс” (и бе собственост на Ганев до 2011 година), и „Спорт Депо”, който заложи на „Ереа” и в крайна сметка спечели. „Кей Дифужън” изрази готовност да обжалва процедурата, тъй като компанията е била отстранена въпреки подаването на по-добрата оферта. Вече има и подадена жалба до Комисията по защита на конкуренцията. Ако последното се забави, това може да постави БФВ и националите ни в много неприятна ситуация.

„Управителният съвет разгледа наистина тази тема за екипировката. Съгласно изискването на закона, определихме обществена поръчка, тъй като сумата за нея надхвърля долната граница от 30 хиляди лева. Всяка сделка над тази стойност трябва да е с обществена поръчка. Знаете, че имаше възражения от фирма „Кей Дифужън” срещу резултата от проведения, така да се каже, търг между двете компании, които участваха. Аз се надявам през тези дни спорът да бъде приключен, като възложихме на Любо Ганев да проведе разговори с ръководството на „Кей Дифужън” с молба да се приключи случая по най-добрия начин и без да се стига до обжалвания, свързани с КЗК или съд. Ние сме партньори от доста години. Оттам получаваме и друга екипировка – топките за националните отбори, БФВолейбол, клубовете, маратонки купуваме”, обясни инж. Данчо Лазаров пред NOVA.

„Нямаше напрежение между Любо Ганев и членовете на УС. Имаше обяснения относно това. Ганев обясни позицията на „Кей Дифужън”, които са в правото си да обжалват, след като са дали най-добрата цена, пък не са били излъчени за победител. Всичко приключи в добър тон.”

„Любо Ганев обясни, че има влияние върху „Кей Дифужън”, но не ги управлява. Сега ще бъде използван като медиатор, като член на Управителния съвет, от името на Управителния съвет. Като вицепрезидент той пое ангажимент да проведе тези разговори. Днес-утре се надяваме въпросът да бъде приключен.”

„Напрежение? Обсъждането продължи над 2 часа. Естествено, че имаше различни тези. Общото мнение на УС е, че случаят трябва да бъде приключен по възможно най-добрия начин и за двете страни. Няма никакво напрежение между УС и Любо Ганев. Изключване или понижаване? Не, не, въобще. Такъв въпрос е крайно неуместен. Това са спекулации, не знам защо се тиражират. В момента разглеждаме текущи въпроси, по които той има много голямо участие. Той си е вицепрезидент и на Общото събрание няма да бъде обсъждане подобно нещо. Има си дневен ред и според закона теми, които не са включени в него, не могат да се обсъждат на Общото събрание. Имаме си достатъчно задачи да решим тогава. Другите въпроси нямам представа на какво основание се базират.”

„Дали националите са играли със стара екипировка? Не, не мога да твърдя такива неща. Всичко е приключено. Бонус екипи? По договор нямаме очаквания да получим бонус екипи, но като един от тимовете – и мъжкия, и женския национален отбор – участващи на Световно първенство най-нормалното нещо беше и аз го заявих пред мениджърите на „Асикс” в Япония, че не е коректно и не е нормално да не се дадат бонус екипи за участие на такова високо ниво. Отговорът беше, че това практикуват само за Олимпийски игри. Другото беше, че това не е проблем на „Асикс”-Япония, а на „Асикс”-Европа. Явно те станаха много големи и т.нар. „тийм лайн” – избор на екипировка за отбори по каталог – те вече го нямат и така затрудняват своите клиенти. Това също е един от проблемите, които имаме. Любо Ганев прие нещата философски – че е време да променим нещата, визията на националния отбор, мениджърството на екипите. Имаме и подкрепата на Ганев за това.”

„Ние сме работили много добре с „Асикс”, но всичко дойде от постепенно натрупали се детайли – качество и така нататък. Реалностите се менят и ние трябва да взимаме адекватни решения. В момента екипировката на „Ереа” е по-добра. По-скъпа? Това е относително и въпрос на преговори. Те дават по-висока цена, но отдолу предлагат бонус, чрез който всъщност цената става много добра. Търговска отстъпка, просто търговска отстъпка. Аз съм много доволен от днешния УС. Хората взеха много дейно участие. Надявам се, че ще се хареса екипировката. Дизайнът, който „Ереа” направи, е индивидуален, много добър, с доста естетика.”

„Забавяне на екипировката за националните отбори? Надявам се такова да няма, ще облечем националните отбори навреме”, завърши Лазаров.