Председателят на Българската федерация по волейбол – инженер Данчо Лазаров разкри какви са новите цели пред националните ни отбори при мъжете и жените. Шефът на волейбола у нас заяви, че очаква от двата отбора да бъдат между 6-о и 8-о място в световната ранглиста, за да се подсигури участието на следващите Летни олимпийски игри.

Пред „Златният гейм” по DIEMA SPORT Лазаров говори по множество теми, а една от тях беше предстоящото Световно първенство за мъже, на което България и Италия са съвместни домакини.

„Задачата с домакинството на Световното първенство е много трудна, отговорна и обемиста. Още повече, че за първи път Световно първенство се провежда в две страни. От гледна точка на самите организатори, и на Световната федерация това нещо важно. Провеждат се доста срещи. Вървим с добри крачки, ние се движим по график. Италианците малко закъсняват, но тяхната програма е много по-обширна. При тях откриващият мач ще бъде на стадиона в Рим. Така че засега се справяме.”

„Обезпечена е организацията. Привлекли сме хора професионалисти и специалиста, в това число и при маркетинга. Работим с компании, които са се доказали. Убеден съм, че ще се справим.”

„Напротив, не бяхме на загуба от организацията на Европейското първенство. Общо взето, балансът е положителен. Дори успяхме част от приходите да ги разпределим между клубовете. Затова се надявам да се справим и тази година.”

„Пламен Константинов и отборът имат една цел – да продължат и да заминат за Италия. това означава, че там ще продължи финалната битка за разпределение на медалите между 6-те най-добри отбора. Смятам, че е възможно да се извикат най-добрите състезатели. Ще пратим повиквателна до всеки играч, който Пламен посочи.”

„Казийски? Това не е затворена страница. Искам да подчертая, че българският национален отбор е отворен за всеки роден състезател, който е готов да играе за България. Тук вече опира до тяхното желание, мотивация и готовност да го направят. За да не дъвчем повече тази тема, ще кажа, че съм в много добри отношения с Матей. Познаваме се от много отдавна, когато беше още млад състезател. Където и когато съм могъл, съм му помагала. Никога не съм си влошавал отношенията с него, нито пък Матей с мен. Нека да оставим нещата на спокойствие и да не повдигаме тази тема. Тя е доста болезнена и предизвика реакции, от които нямаме полза.”

„Аз съм убеден, че имаме отбор, който може да постигне много добър резултат на Световното. Очаквам отборът да бъде силно мотивиран. Дано успеем да привлечем към това събитие и тези играчи, които през последните години не получиха повиквателни или нямаха готовност. Това е най-голямото събитие за българския волейбол за много години. Тук вече и работата на Пламен Константинов е много важна.”

„Защо женският тим не успява да оползотвори своя потенциал? Трудно обяснимо е защо така се получава при тях. Сега Решихме да подходим по различен начин. Преди винаги поставяхме на треньорите краткосрочни цели и задачи. Сега това, което предстои, е да мотивираме състезателките с мисъл за предстоящите Летни олимпийски игри. За да се постигнат приетите от УС цели и двата отбора – мъжкият и женският – трябва да подобрят своя ранкинг. Мъжете са на 14-а позиция, а жените са 17-и. Очаквам 6-8-о място от тях. Това е пътят, който трябва да следват. Убеден съм, че те, вече чертаейки своите програми, ще се постараят да го направят. За първи път пред треньорите бяха поставени много ясни цели и те трябва да преценят дали могат да ги следват. Сега имаме такива поколения, че ако не успеем да ги класираме за Олимпиадата, ще си отидат без нито един медал от голям шампионат.”

„Иван Сеферинов е оптимист. Говорихме по темата за конфликта с капитана Елица Василева. Важното е, ако има някакво недоразумение или разминавания и ако той бъде избран за старши треньор, той трябва да се справи с това. Кога ще има нов селекционер при жените? Те трябва доста добре да помислят с какво се захващат. Ние поискахме така, за да може Федерацията да е свободна да прецени представянето и особено при успех да е свободна да търси други алтернативи. Антонина Зетова, Иван Петков и Сеферинов имат време да обмислят своите щабове, което също е важно. Очаквам през март да има решение.”

„Това не е застраховка. Целият дълъг път го разделяме на етапи. Щом назначим един треньор, а той отиде на Европейско и стане 13-и, обикновено сам си подава оставката. Ние трябва да сме луди да сменим един треньор, който се е сработил със състезателките и си гони целите”, завърши Лазаров.