Централният блокировач на ЦСКА Тодор Костов ще получи чест, каквато съдбата рядко позволява и ще може да се изправи срещу своя идол, когато „армейците” излязат в четвъртфинала за Купата на България срещу Нефтохимик. Би било излишно усилие да търсим причина за страхопочитанието, което Костов изпитва към утвърдения ни национал Теодор Тодоров.

„Теодор Тодоров е много високо ниво. Когато бях малък, той ми беше идолът. Когато дойдох в ЦСКА, той беше тук и много му се възхищавах. Определено ще е много тежко. Не знам кой ще играе срещу него на мрежата – дали аз или Христо Цветанов. Задачата да го спрем и да го преодоляваме, когато ни чака на блок, ще е много трудно.”

„Николай Учиков (новото попълнение за Нефтохимик през зимата – б.р.) също е класа. Доколко е във форма – не знам. Все още не сме гледали тяхно видео. Имат, мисля, още един нов играч, словенец, посрещач. Колко ще им вдигнат нивото, не мога да кажа. Дали ще се сработят като отбор, също не зная, защото времето до началото на Купата е много малко. Това ще си проличи в самите мачове. Определено са опитни състезатели и ще помогнат на Нефтохимик.”

На 23 години Костов е едно от интригуващите лица в Суперлигата, а цялата му кариера дотук преминава с екипа на любимия отбор. „Кариерата ми започна в ЦСКА и до момента все още съм тук. Причината? Харесва ми обстановката. Всички се отнасят много добре към мен. Израснах в тази школа, после ми се даде шанс в мъжкия тим. Тук съм, защото гоним успехи, резултати, които да ме доведат на такова ниво, че да мога да замина в чужбина”, не крие амбициите си центърът.

„Вече трета година играя с Христо Цветанов, Ивайло Стефанов и Краси Гайдарски на мрежата. Конкуренцията е голяма. Те са все известни имена, в световния волейбол дори. Натрупали са доста опит, все пак са на сериозни годинки. Опитвам се да се уча от тях, да попивам най-доброто от техните качества и да го прелея в моята игра. Определено ме мотивира да повече, а те всичките са супер готини хора. Винаги се опитват да ми помагат. Получавал съм от всеки от тях съвети, най-много от Христо Цветанов. Когато по време на мач изпадна в някаква дупка, защото такива мигове има много, когато не мога да отиграя в атака или не мога да хвана на блок някой по-специфичен състезател, той ми казва да се успокоя, да не се ядосвам, учи ме как да подходя, за да изляза от трудната ситуация.”

„Дали съм ученолюбив? Да, всички го твърдят. Вече съм четвърта година студент (в специалност „Човешки ресурси” – б.р.), накрая съм. Справям се добре, нямам невзет изпит. Трудно е, защото понякога между тренировките се налага да ходя в университета. Този месец ми предстои сесия и трябва да се стягам, да уча малко повече. Ще е трудно, няма да успявам да си почивам между заниманията, но не се оплаквам. Засега се справям и успявам да съчетавам двете неща.”

„Мисля, че ЦСКА е готов за един по-сериозен резултат, може би за спечелването на Купата. Аз съм концентриран изцяло върху предстоящата Купа. Цялото ми внимание е насочено там, особено върху първия мач срещу Лукойл Нефтохимик. Няма да ме разконцентрират ученето и предстоящите изпити. Мачът ще бъде много труден, надявам се да излезем победители”, завърши Костов.