Националният волейболен отбор на България за младежи до 21 години стартира с отлична победа на Световното първенство за тази възраст, на което е съдомакин с Италия. Момчетата на селекционера Найден Найденов надиграха категорично Бахрейн с 3:0 гейма (25:21, 25:21, 25:23) в първия си мач от Група „В“ на Мондиал 2021, игран тази вечер в зала „Левски София“.

Напрежението оказаха влияние и българските момчета не започнаха по най-добрия начин в първия гейм. От другата страна на мрежата младите играчи на Бахрейн, които са определени като аутсайдери в групата, стартираха с много ентусиазъм. Това доведе до известна равностойност с предимство за българите, продължила до 18:18. Постепенно младите ни национали излязоха от ситуацията и напипаха верния ритъм. Александър Николов застана на крайната линия, а след неговите изпълнения на сервис България поведе с 22:18. Това бе важен момент, "лъвчетата" не го изпуснаха и спечелиха първата част след 25:21.

Бахрейн не се отказа и продължи да дава отпор и във втория гейм. Играта тръгна точка за точка с много непредизвикани грешки от българска страна. След 17:17 българите "се отпушиха". Отново сервисът бе ключов в допълнение с добри изяви на блокада. Три поредни блока дадоха предимство и България поведе с 20:17. Разликата бе запазена, а Денис Карягин сложи край на втория гейм с ас за 25:21.

Emona Tsoncheva / LAP.bg
81 снимки

„Лъвчетата“ най-накрая намериха играта си в третата част. България взе предимство, като увеличи преднината до 16:10. Бахрейн се опита да се върне в гейма, но стигна до 20:18. Последва размяна на точки, но без особено инфарктни за нас моменти. Най-интересната точка бе при 21:19, когато топката остана в игра повече от минута заради отлични изяви в защита от двете страни. Загубата на разиграването окончателно пречупи тима на Бахрейн и до края българските момчета бяха водещи на терена за крайното 3:0 след 25:23.

Над всички за българския тим бе Денис Карягин със страхотните 18 точки (1 блок, 1 ас и 67% ефективност в атака) за победата. Самуил Вълчинов (1 блок, 40% ефективност в атака и 56% позитивно посрещане) и Александър Николов (2 аса, 47% ефективност в атака и 30% позитивно посрещане) добавиха по 11 точки за успеха.

За Бахрейн Сайед Амин Ебрахим реализира 12 точки (1 блок, 41% ефективност в атака и 19% позитивно посрещане).

Утре (24 септември) е втората среща за „лъвчетата“ срещу връстниците им от Куба, които по-рано днес започнаха със загуба от Полша с 1:3 гейма. Двубоят е от 19:00 часа, а преди това от 16:00 часа Бахрейн ще играе с „Дружина полска“.