Женският национален отбор на България спечели първата от трите контроли срещу Чехия в столичната зала "Христо Ботев". При закрита врата и пред погледа на президента на Българска федерация волейбол Любомир Ганев националките се наложиха над съперника с 3:0 (25:18, 25:20, 30:28). След това двата треньорски щаба взеха решение да изиграят още един допълнителен гейм, който завърши отново с успех за домакините с 25:14. Приятелската среща е част от подготовката за предстоящото след седмица Европейско първенство за жени.

И в трите гейма националките повеждаха в резултата. В първата част те взеха аванс от 19:9). Чехкините постепенно настройваха играта си и успяха да стопят до 21:17, но българките спечелиха с 25:18.

Във втория гейм отново българският тим, воден от Лоренцо Мичели, бе доминиращ, но гостенките успяваха да върнат интригата и на няколко пъти до средата на гейма и да изравнят. Добра серия даде преднина на домакините от 23:16, а след това те затвориха частта без напрежение.

Третият гейм беше най-оспорван, а двата отбора показаха характер и класни изпълнения. В края българките се хвърлиха здраво в защита и проявиха повече агресия в нападение. В тази част имаше много обрати и игра точка за точка. Чехия имаше геймбол при 24:21, но след три безответни точки националките стигнаха до равенство. След това волейболистките на България показаха характер и спечелиха с 30:28.

В допълнителния гейм домакините поведоха с 19:10 и 24:11, за да стигнат до крайния успех.

Втората проверка срещу Чехия е в сряда, отново без зрители. Достъп на медии и фенове в зала "Христо Ботев" ще има в четвъртък от 17:00 часа.