Италия ще бъде съперник на България в полуфинала на Световното първенство за мъже под 21 години. Шампионатът се провежда в Манама, Бахрейн.

Днес тимът ни отстъпи пред Иран с 1:3 (17-25, 25-23, 22-25, 23-25) и завърши на второ място в Група Е, докато иранците я оглавиха. В другия поток – F, Италия победи Белгия с 3:2 (23-25, 25-18, 25-19, 16-25, 15-9) гейма и изпревари Бразилия за първата позиция. Това е първо поражение за нашите в Бахрейн. 

Селекционерът Андреа Буратини даде почивка на Георги Татаров, а в стартовия състав започнаха Лазар Бучков, Венислав Антон, Владимир Гърков, Стоил Палев, Александър Николов, Виктор Бодуров и либеро Георги Митов.

От трибуните отново имаше сериозна родна подкрепа, а двубоят от ложите изгледа и президентът на Българска федерация волейбол (БФВ) Любомир Ганев.

Първата част продължи едва 19 минути, като в нея допуснахме 8 грешки, взехме само 1 точка на блокада и отбелязахме общо 17 точки. Вторият бе далеч по-оспорван, като ни вървеше началния удар, докато съперника показа мускули на блокада. Въпреки грешките, които продължихме да допускаме, успяхме да изравним.

Вдъхновети от взетия гейм, нашите поведоха с 6-2 в третата част, носилите бързо се изравниха и така остана до средата (14-14). Постепенно иранците трупаха точки и успяха да затворят частта с 2 преднина. Следващият гейм имаше индикации, че може да изравним отново, като макар и с крехка разлика, водехме. Тя се запази до 21-20, но Иран постигна обрат и след тройна блокада при наша атака реализираха последната и победна точка в срещата.

Иран завърши с 14 точки на блок, докато ние ги изпреварихме при показателите само на сервис (11 срещу 10).

Капитанът Александър Николов реализира 23 точки (най-много от всички състезатели в срещата), от които 6 аса. Владимир Гърков добави 13, 11 записа Антов и 9 за Бодуров.

България приключва групата с 6 точки след 2 победи и 1 загуба. Полуфиналът срещу Италия е в събота, 15 юли.