Българският национален волейболен отбор победи Сърбия с 3:2 гейма и се класира на полуфинал на квалификациите за Токио 2020. "Трикольорите" триумфираха и в последната си битка по пътя към тазгодишната Олимпиада и с 3 от 3 победи спечелиха своята група.

27 снимки

Отборът на Силвано Пранди започна с две последователни победи срещу Франция и Нидерландия в първите две срещи от олимпийската квалификация. а с успеха днес успя категорично да си подпечата полуфинала. 

В първия си мач от квалификациите нашите победиха "петлите" с 3:2 гейма, а вчера се наложиха над Нидерландия с категоричното 3:0. Така на "лъвовете" днес им бяха необходими минимум два спечелени гейма, за да се класират напред. "Трикольорите" обаче не просто спечелиха два гейма срещу европейския шампион, а и го победиха.

Съперникът на България за полуфинала утре е тимът на Германия, който остана втори в своята група. В другия полуфинал един срещу друг ще се изправят отборите на Франция и Словения. 


ПЪРВИ ГЕЙМ: 

Първата точка в двубоя бе на сметката на България след успешна атака на Цецо Соколов. Мартин Атанасов заби топката в мрежата и изравни за 1:1. Нова добра атака на Цецо Соколов обаче отново ни изведе напред. Аут на Тодор Скримов направи резултата 4:4. Сърбия успя да обърне за кратко, но мощна атака на Мартин Атанасов изравни за 6:6. Аут на сърбите направи резултата 8:8. При 9:9 аут на Атанасийевич ни изведе напред, а майсторско изпълнение от "българите" покачи за 11:9 в наша полза. При този резултат Слободан Ковач взе 30-секундна почивка. Урош Ковачевич се възползва по перфектен начин и умело мушна топката между българската блокада и мрежата и направи 10:11, а последвало неразбирателство при нашите изравни за 11:11. Идентичен хитър прийом изведе сърбите напред за 12:11. След страхотно изпълнение на сервис от Тошко Скримов, силна проява от Алекс Грозданов на мрежата и добрата работа в защита "лъвовете" реализираха 4 последователни точки и поведоха с 15:12. С феноменален сервис на Георги Сеганов резултатът бе покачен на 18:14 в наша полза, а Ковач прекъсна играта за тайм аут. Спорна ситуация при 19:15 за "лъвовете" донесе жълт картон за Силвано Пранди заради бурна реакция. Добрата игра на нашите продължи за 22:17, но добра атака на сърбите направи 18:22. "Лъвовете" пропуснаха първите си два геймбола и при резултат 24:21 Силвано Пранди прекъсна за тайм аут. Мощна атака на Цецо Соколов затвори гейма, който продължи 32 минути, при 25:21. 

ВТОРИ ГЕЙМ: 

Вторият гейм започна по идентичен начин с първия и "лъвовете" поведоха от самото начало. Мощна атака на Атанасийевич доведе до изравняване за 3:3. Топка в аут от Алекс Грозданов доведе до 4:3 в полза на сърбите, но малко по-късно Грозданов се реваншира с добра блокада. Блок аут на Виктор Йосифов покачи за 9:7, но два последвали блок аута на сърбите изравниха за 9:9. Гонитбата продължи, след като добра проява на Тошко Скримов и тънка помощ от мрежата доведоха до 11:11. След успешна атака на Цецо Соколов, довело до блокаут "лъвовете" излязоха напред за 15:14. Аут на сърбите направи резултата 17:16 за България, а ас на Сеганов направи разликата двойна. Последва прекъсване, поискано от Ковач, след което мрежа на българския блок доведе до ново равенство - 18:18. Титаничен Цецо Соколов се справи с тройната блокада на Сърбия и реализира за 19:18. При 20:19 в полза на съседите Силвано Пранди поиска 30 секунди почивка. Сбъркан сервис на сърбите намали аванса до 1 точка, а ас на Виктор Йосифов изравни за 21:21. Ковач поиска тайм аут след успешна блокада на "лъвовете" за 22:21. Това помогна на сърбите, които реализираха страхотна атака и изравниха, оставяйки интригата жива до последно. Силвано Пранди взе тайм аут при 23:21 в полза на съседите, който помогна на "лъвовете" да изравнят за 23:23. Сгрешен сервис на Соколов доведе до геймбол за сърбите, които обаче направиха блок аут и резултатът стана 24:24. Умела проява на Урош Ковачевич в правилния момент спечели гейма за сърбите, завършил 26:24 в тяхна полза. 

ТРЕТИ ГЕЙМ: 

Началото на третия гейм бе по-успешно за сърбите, които реализираха първите две точки, но трудно измъкната топка от Мартин Атанасов и мощна атака на Тошко Скримов направи 2:2. След спечеления от сърбите втори гейм обаче настроението на "лъвчовете" спадна и съперникът дръпна с 6:2, когато играта бе прекъсната заради поискан тайм аут от Силвано Пранди. Ас на Неманя Петрич покачи до 7:2, но два блок аута и невероятен Тошко Скримов намалиха за 7:8. Аут на Лисинац доведе до равенство 9:9. С коронния номер на Урош Ковачевич Сеганов плъзна топката между него и мрежата и реализира за 10:10. Изключителната серия на Тошко Скримов обаче продължи за равенство 12:12. "Лъвовете" поведоха за 15:14, но аут от сервис на Скримов възстанови равенството. Гонитбата продължи до 18:17, когато атака на Атанасов доведе до блок аут на сърбите, но съседите съумяха бързо да обърнат за 19:18 в своя полза. Аут на Атанасийевич направи резултата отново равен, преди Ковач да поиска прекъсване. Невероятен Йосифов ни изведе напред за 21:19, а треньорът на съседите поиска второ прекъсване. Силен Соколов направи 23:20 в наша полза, но отново Урош Ковачевич отново промуши топката за 21:23. Отново Соколов обаче направи 24:21 и ни предостави три геймбола на разположени. Първият бе пропилян от Салпаров, който посрещна слабо, но "лъвовете" имаха още две възможности. След атака на Алекс Грозданов българите затвориха гейма при 25:22 и с тази точка изпълниха нужното условие за класиране на полуфинал, а именно - минимум два взети гейма. 

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ: 

След като полуфиналът бе осигурен, Силвано Пранди на практика смени целия състав на България. Сърбите поведоха с 4:2, но четири последователни точки на "лъвчетата" обърна за 6:4 в наша полза. Великолепна проява на Велизар Чернокожев покачи за 10:7. Силни минути позволиха на сърбите да се вдъхновят и да обърнат за 13:11, когато Силвано Пранди поиска тайм аут. Страхотният тандем между Теодор Тодоров и Розалин Пенчев обаче върна минималното ни предимство, но за кратко, защото сърбите отново поведоха. Ювелирно изпълнение на Ники Пенчев, с което намери пръстите на блокадата, направи резултата 17:18, но Лисинац покачи за 19:17. Добра проява на Кръсманович покачи за 22:19, правейки разликата три точки. При 23:19 Силвано Пранди взе тайм аут. Грешка в българския лагер обаче направи резултата 25:20 и вкара мача в тайбрек. 

ТАЙБРЕК:

Сърбите стартираха тайбрека отлично и поведоха със 7:4. Добра атака на Ники Пенчев намали до 5:7. Страхотно представяне на блокада от страна на Розалин Пенчев доведе до 7:8, но сгрешен сервис на Ники Пенчев възстанови двойния аванс на сърбите, но невероятен Розалин Пенчев доведе до равенство 11:11. Нови феноменални прояви на Розалин Пенчев направиха резултата 13:11 в наша полза, а Ковач поиска тайм аут. Пенчев обаче заби четвъртия си последователен сервис в мрежата и позволи да се стигне до 12:14. България изпусна първия си мачбол, но Ники Пенчев бе брилянен и заби за 15:13, носейки ни триумфа. 

СЪСТАВИ: 

България: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Тодор Скримов, Мартин Атанасов, Светослав Гоцев, Виктор Йосифов -Теодор Салпаров (либеро)

Треньор: Силвано Пранди

Сърбия: Никола Йовович, Александър Атанасийевич, Урош Ковачевич, Неманя Петрич, Сречко Лисинац, Марко Подрасчанин - Невен Майсторивич (либеро)

Треньор: Слободан Ковач


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.