България се бори срещу европейския шампион Полша, но загуби с 0:3 (24-26, 20-25, 21-25) втората си среща от олимпийския квалификационен турнир за Игрите в Париж 2024. Активът ни в Група С, която се провежда в Сиан (Китай), е победа и загуба. Квоти взимат първите два от осемте отбора в класирането. Утре е почивен ден за "трикоьлорите", а във вторник излизаме срещу Аржентина в 5:00 ч. наше време.

Изключително интересен и равностоен бе първият гейм срещу фаворита Полша, който България дори можеше да спечели, като пропусна геймбол в неговия край. Полша влезе със самочувствие в срещата и поведе, но много мощна игра на капитана Цветан Соколов даде увереност и в българския състав, който изравни при 8:8, въпреки добрата игра в защита на съперника. "Трикольорите" излязоха напред в резултата след хитро подаване на Колев и точка, реализирана от Александър Николов. След това самия Колев записа точка, а ас на Соколов принуди Никола Гърбич да вземе прекъсване за Полша. Последваха грешка на сервис и в двете посоки, а резултатът започна да върви точка за точка с размяна на водачеството. Точка на България бе назаслужено отнета при 18:20, като съдията Стефано Чезаре отсъди спорна топка. Все пак Колев реализира 19-та точка за тима ни, а новото равенство дойде след ас на капитана Соколов (20:20). Симеон Николов влезе в игра при 21:21. Точки на Соколов и Атанасов, както и последвал ас именно на 16-годишният разпределител доведе до геймбол за българския тим (24:23). Гърбич взе прекъсване, а при подновяването на играта началният удар на Мартин Атанасов отиде в аут. След това отлична игра на блокада на Полша им помогна за обрат и спечелване на първата част с 24:26.

Във втория гейм посрещането ни продължи да бъде на ниво, но за съжаление не бяхме толкова ефективни в атака. Частта започна с наши грешки, които позволиха на поляците да поведат с 2:5. Константинов взе прекъсване, но разликата стана 4 точки след него (3:7). "Лъвовете" все пак не се отчаяха и намалиха до 1 точка след две дълги разигравания (6:7). Европейският шампион се възползва от нови колебания в редиците ни и отново дръпна с 3 точки (10:7). Този аванс на европейския шампион се запази дълго в тази част, а в едни момент те дръпнаха и с 5 точки (16:21). При този резултат имаше още една ситуация със спорно съдийско отсъждане. Полски състезател си призна, че е направил докосване на мрежата при поискано от нас видеоповторение, но съдията даде точката на съперника с извинението, че от видео кадрите не се вижда ситуацията. Все пак намалихме отново на 3 точки (18:21). Грешка на Алекс Николов на сервис доведе до геймбол за Полша (19:24) и въпреки, че те не се възползваха и направиха също грешка на начален удар, при следващото разиграване спечелиха и втория гейм при 20:25.

Младият Симеон Николов започна в третата част на мястото на Георги Сеганов и това се оказа много добър ход на Пламен Константинов. Камил Семенюк настъпи линията и България поведе с 2:1, а ас на Соколов ни изведе со 4:2. Поляците успяха бързо да стигна до равенство (5:5) и с повече настроение в играта да увеличат преднината си до 5 точки (10:15) след блокаут на Семенюк. Треньорският ни щаб взе прекъсване, а Николай Пенчев влезе в игра. Тази глътна въздух даде нов импулс в редиците ни. Мощна игра на Соколов и три поредни точки за тима ни доведоха разликата отново само до 1 точка, а това накара Гърбич да вземе прекъсване от своя страна. Стигна се до равенство и силни минути за нашия отбор, който успя дори да поведе след перфектен сервис на влезлия Стефан Чавдаров и контраатака на Николай Колев (20:19). Блокадата на Полша влезе в действия и се стигна до обрат, на който не успяхме да отговори. Първият мачпойнт дойде при 20:24. Лукаш Качмарек сбърка на севрис, но това се случи и при нашето последвало изпълнение, което затвори срещата при 21:25 и 0:3 за Полша.

Капитанът Цветан Соколов отбеляза 20 точки за България срещу Полша, Александър Николов добави 8, а с по 6 точки завършиха Николай Колев и Алекс Грозданов.

За поляците най-резултатен бе Бартош Беднож с 16 точки, а по 13 реализираха Качмарек и Семенюк.

Гейм 1

Мачът започна със сервис на България в мрежата, но веднага след това родните национали върнаха точката за 1:1. Волейболистите на Пламен Константинов поведоха с 2:1 след добра атака на Алекс Николов. Поляците реализираха няколко поредни точки и обърнаха в своя полза до 8:7. Цветан Соколов направи единична блокада за 8:8. Отново той показа страхотна игра в атака, реализирайки по диагонала за 9:9. Алекс Николов постигна добра точка с китков удар за 11:10. При 13:11 дойде и първото техническо прекъсване за Полша. След подновяването на играта не успя да удържи преднината си, за да се стигне до 14:14, а веднага след това добра контраатака на Полша доведе до 15:14 в полза на поляците.

В края на гейма се стигна до любопитна ситуация, при който бе отсъдена точка в полза на България, но старши треньорът на Полша поиска видео чалъндж за докосване на мрежата от Алекс Николов. Той обаче направи това извън антената на мрежата. След дълго обсъждане реферът отсъди спорна топка при 20:18 за Полша. Ас на Соколов доведе нещата до 20:20. След дълго разиграване Алекс Николов завърши по отличен начин българската атака за 21:21. Изключителен ас на Симеон Николов за 24:23 доведе до ново прекъсване за поляците. Мартин Атанасов пропусна отлична възможност да завърши гейма с удар над блокадата. Полша обърна до 25:24, като в този момент Пламен Константинов поиска прекъсване. След подновяването на играта Семенюк атакува мощно, пращайки топката в тялото на Мартин Атанасов.

Гейм 2

Вторият гейм не започна добре за родните национали, които допуснаха своя противник да поведе до 6:3. Соколов изпълни слаб сервис в мрежата и преднината на поляците до четири точки. Блокаут на Цветан Соколов доведе нещата до 7:4 в полза на Полша. Алекс Николов пробва къс сервис, с който волейболистите на Полша се справиха, но при последвалото разиграване волейболистите на Пламен Николов съумяха да реализират. Последва отличен блокаут на Мартин Атанасов за 7:6. След сервис в аут разликата бе стопена до само една точка в полза на Полша.

Отлична атака на Алекс Николов намали преднината на Полша на две точки до 9:11. Последва грешка от сервис на Атанасов. Наивни грешки от страна на родните национали отново позволиха на съперника да поведе убедително с четири точки до 18:14. Семенюк направи резултата 23:18 в полза на Полша и до голяма степен предреши изхода от гейма. Грешка на Александър Николов от сервис за 24:19. Последва грешен сервис и от страна на поляците, но след това Беднорж реализира точката, с която Полша спечели гейма и поведе с 2:0.

Гейм 3

Волейболистите на Пламен Константинов започнаха добре третата част и поведоха до 5:4, но след грешка от страна на родните национали и успешна полска атака, допуснаха обрат до 5:6. Блокаут на Грозданов доведе резултата до 8:7 в полза на Полша. Семенюк реализира изключителен ас и увеличи преднината на своя тим на три точки – 10:7. Качмарек също бе безупречен от сервис за 13:9.  Цецо Соколов успя да намали разликата с удар по диагонала.

FT България – Полша 0:3 (24:26, 20:25, 21:25)

България: Георги Сеганов, Мартин Атанасов, Александър Николов, Цветан Соколов, , Николай Колев, Алекс Грозданов - Мартин Божилов-либеро

Селекционер: Пламен Константинов

Полша: Лукаш Качмарек, Бартош Беднож, Марчин Януш, Камил Семенюк, Якуб Кохановски,  Норберт Хубер, - Павел Заторски-либеро

Селекционер: Никола Гърбич