Националният тим на България по волейбол отстъпи с 1:3 гейма (28:26, 23:25, 23:25, 17:25) на Китай в последния си мач от Лига на нациите, който се игра в полския град Гданск. Възпитаниците на Николай Желязков допуснаха обрат в геймовете, след като поведоха в мача. След вчерашния успех над Нидерландия, с който националите ни запазиха мястото си в надпреварата и догодина, днес те регистрираха десетото си поражение в турнира. Така Китай измести България във временното класиране и вече се намира на 14-ото място.

България започна по-настоятелно мача и поведе с 3:1 след добра атака на Денис Карягин. Последва размяна на точки, но националите ни запазиха преднината си от две точки ори 8:6. Първото техническо прекъсване в мача дойде при 12:11 в полза на България. Преднината на волейболистите ни набъбна до 16:13, но след това дойдоха и серията от грешки при сервис, от които тимът на Китай се възползва по най-добрия начин. Резултатът започна да върви точка за точка, а първата част завърши при доста драматичен начин. Националите ни имах нужда от четири геймбола, като в крайна сметка Мартин Атанасов успя да реализира последния при 28:26. Първият гейм продължи цели 29 минути. 

Втората част започна по-добре за състава на Китай. Те поведоха с 4:2, а първото техническо прекъсване дойде при резултат 6:2 в тяхна полза. След подновяването на играта националите ни реализираха три поредни точки, за да доведат разликата до само една точка. Последва грешка от сервис за 5:7. При резултат 12:9 в полза на Китай дойде и наивна грешка на Алекс Николов, който не успя да посрещне добре слаб сервис. Все пак волейболистите на България успяха да реализират две поредни точки и да доведат нещата до 11:13.  Преднината на Китай набъбна до четири точки при 13:17 след нова грешка от сервис. Все пак възпитаниците на Николай Желязков успяха да стопят разликата до само една точка – 22:23. Мартин Атанасов обаче не успя да изпълни добре началния удар и прати топката в мрежата. Китайците стигнаха до два геймбола, като при втория се възползваха и затвориха частта при резултат 25:23 и изравниха геймовете.

Въпреки че третият гейм започна равностойно, постепенно азитците успяха да вземат инициативата и поведоха с три точки до 12:9 – резултат, дойде и първото техническо прекъсване. Волейболистите на Китай продължиха да имат преимущество в почти всички аспекти, за да се стигне до геймбол в тяхна полза при 24:21. Николай Колев спаси първия, заставайки на единична блокада, но при втория шанс китайците не сгрешиха.

Националите ни се представиха най-слабо в четвъртата част, в която не успяха да вземат инициативата нито веднъж. Логично се стигна до загуба със 17:25 в гейма, а с това приключи и двубоят.

Най-резултатен в мача бе Цзингуен Чжан с 18 точки, а Цзингие Ван остана с 15 точки. 15 точки за отбора на България реализира Денис Карягин, а по 11 добавиха Алекс Николов и Светослав Гоцев. С успеха Китай изпревари България на 13-о място, като вече има 3 победи, докато българският тим е с 2. Това бе и последният мач на тима ни, който си осигури оставането в групата с успеха над отбора на Нидерландия. 

БЪЛГАРИЯ - КИТАЙ 28:26, 23:25, 23:25, 17:25

БългарияГеорги Сеганов, Денис Карягин, Мартин Атанасов, Александър Николов, Николай Колев, Светослав Гоцев - Владислав Иванов-либеро

Старши треньор: Николай Желязков

Китай: Юантай Ю, Дзинйин Чжън, Гуанхуа Чжън, Ю Яочън, Ли Йончжън, Шикун Пън - ЯминЯн-либеро

Старши треньор: Шен Ву