Волейболният ни национален отбор за мъже до 17 години завърши на първо място в Група I на ЕвроВолей 2023. В тази фаза "лъвовете" бяха най-добре представящият се отбор на първенството. На полуфинал днес се изправихме срещу втория от група II – Испания. Без да оставя съмнения кой е по-добрият отбор, България отнесе съперника си с 3:0 (25-20, 25-22, 25-21).

Двубоят, който бе първи в програмата за днешните полуфинали, продължи 79 минути. В него тимът ни показа изключителна тактическа дисциплина, отличен колектив, перфектна игра на блокада (общо 17 точки в мача), много добра игра на начален удар (само 2 грешки) и едва 11 грешки в срещата.

Треньорският щаб заложи на титуляри Петьо Иванов, Николай Николаев, Жасмин Величков, Иван Узунов, Кристиян Иванов, Константин Манолев и либеро Димитър Добрев.

Първият гейм започна добре за нас, повеждайки с 4-2. В средата му направихме серия от 5-0, но след това допуснахме испанците да се доближат само на 1 точка (19-18). Това не ни стресна, а спокойно довършихме частта, затваряйки я при 25-20.

Вторият гейм бе истински трилър! Началото му бе подобнона първата част, но за другия отбор. Испания поведе с 5-2, успя да задържи аванса си и дори да поведе със 7 точки (11-19). И тук дойде невероятен обрат за България! Капитанът Петьо Иванов се разигра, Николай Николаев и Константин Манолев бяха перфектен на сервис и с много помощ на блокада тимът ни стопи изоставането, реализирайки 14 срещу едва 3 точки за испанците. Така поведохме в геймовете с 2:0 след 25-22.

Третата част бе най-оспорвана и равностойна до средата ѝ. Успяхме да се откъснем при 15-13 и след това 18-14. Испанците опитаха да се върнат, но нова наша серия ни отдалечи на 5 точки (22-17). При 24-21 двата отбора направиха продължително разиграване, испанците отразиха няколко наши опасни удара, а Добромир Добрев се отличи със страхотно спасяване, за да попадне малко след това топката в Петьо Иванов и той да отбележи финалната и победна точка за 25-21 и 3:0. Капитанът падна на пода, а всичките му съотборнице се хвърлиха отгоре му.

Иванов се прояви като истински капитан на националите и дирижираше родната атака, завършвайки с 19 точки (7 блока), Жасмин Величков добави 10 точки, а Константин Манолев – 8. Разпределителят Иван Узунов показа перфектен усет към днешния мач и помагаше много на съотборниците си, а двете ни либера Добрев и Тихолов стабилни в защита. Всички момчета до един заслужават похвала, тъй като показаха волейболна грамотност и много здрава психика.

 Финалът е в неделя, 30 юли, 20:00 ч. българско време. България чака за съперник победителят от двойката Италия – Белгия.