Женският национален отбор на България изигра оспорван петгеймов мач срещу Сърбия, но за втори пореден път отстъпи с 2:3 (25:20, 16:25, 14:25, 25:17, 4:15) гейма пред двукратния световен шампион. Двата тима се изправиха един срещу друг в Сувон (Република Корея) в последната си среща от Лигата на нациите.

След трите турнира в тазгодишната надпревара България остана две победи от 12 срещи и 9 точки в актива, заемайки предпоследната 13-а позиция. "Лъвиците" си осигуриха оставането на тима в Лигата на нациите след чистата победа на Турция над Хърватия с 3:0 гейма.

Срещу Сърбия националките показаха характер и с отлична игра в четвъртия гейм бяха близо до това да стигнат до успеха. В поредна среща те показаха добро ниво в откриващия гейм. Мира Тодорова даде импулс на тима да поведе с 8:3 преди треньорът на сръбкините Джовани Гуидети да вземе прекъсване. То им се отрази положително и те успяха да намалят до 9:10. Силна поредица на българките им даде аванс от 17:11, а малко по-късно и от 21:16. България не се отпусна и спечели частта с 25:20.

Лошо започна втория гейм, в който сръбските волейболистки взеха преднина от 9:2, а в средата на гейма и от 18:6. Селекцията на Лоренцо Мичели се съвзе, благодарение най-вече на добрите изяви на влязлата в игра Ивета Станчулова, както и на Мария Йорданова, и успя да намали разликата до 15:22. Сърбия обаче взе тази част с 25:16 и изравни.

Още по-големи трудности българките изпитваха в нападение в третия гейм, въпреки че до средата му се държаха много равностойно на златните медалисти от последното Световно първенство. Сърбия направи силна серия след 11:15 и светкавично натрупа комфортна преднина за обрат в срещата.

Женски национален отбор по волейбол

източник: Официален сайт на БФ Волейбол - bvf.bg

Оспорвано начало беляза четвъртия гейм, в който националките успяха да се откъснат с 11:4. Сърбия успя на няколко пъти да намали изоставането си, но България не позволи обрат и на свой ред изравни геймовете след 25:17.

В тайбрека световният шампион се мобилизира и поведе убедително със силна игра на Тияна Бошкович, която реализира 7 точки. Българките успяха да запишат едва 4 точки в последния гейм и така загубиха двубоя.

Радостина Маринова бе най-резултатна за националния отбор с 18 точки, Мария Йорданова добави 11. Толкова записа и Мира Тодорова, която игра силно на блокада. Тимът ни реализира общо 12 успешни блокади и 8 аса. 

Въпреки победата над България, сръбкините също пропускат тази година финалния турнир в САЩ. Те остават на девета позиция с 6 победи и 6 загуби.