Вицепрезидентът на БФ Волейбол Борислав Кьосев даде своята експертна оценка за представянето на националните отбори по волейбол на Световните първенства през тази година.

В предаването "Златният гейм" по DIEMA SPORT 2 Кьосев даде висока оценка за дамите и в същото време призна за грешки в подхода към мъжкия тим.

"Иван Петков е добро попадение, млад треньор, амбициозен, бях близо до него в подготовката, той подмлади отбора, смени стила на игра, който подхожда на нашия отбор. Тази работа се показа и в тези турнири, които ги спечели безапелационно. И се класирахме за Златната лига, което е успех. Със същия отбор показа качество и дори резултати на Световното. Показахме много ясна и точна игра, бързи в атака и независимо, че класирането е 11-о място, ние знаем, че от 9-о място нататък нещата се броят по друг начин. Отборът има потенциал и аз лично за себе си давам висока оценка за работата на отбора."

"Тези млади момичета се представиха достойно, очакваме и старите опитни състезателки, като видях работата на отбора, ще има участие вече и от тях. Елица никога не е казвала, че няма да играе в националния отбор."

"Българският волейбол иска да има таланти и звезди в националния отбор, над всичко е да играеш с фланелката на националния отбор. Имаме таланти, имаме и по-опитни, които могат да влязат в отбора."

"Имаше пак контузии, Добрияна и Емилия имаха контузии. При такива ситуации да стоят малко настрана от отбора, но тепърва този отбор има нужда от тези състезателки."

"Българският национален отбор е над всичко, аз не виждам други състезателки в чужбина да се отказват. Това е моето пожелание, ще ми се да видя всички добри състезателки в този екип."

"С индивидуални разговори с членове на Управителния съвет всички даваме висока оценка, инженер Данчо Лазаров и той дава висока оценка."

"Това, че България е домакин на Световно първенство след толкова години, доказахме, че сме волейболна нация и можем да организираме такива събития. Оценките са много високи, затова и тези благодарни писма от международната федерация са много добри."

"За да ти гласуват такива домакинства, това означава, че федерацията работи добре и имат доверие в тази федерация като управление."

Кьосев продължи с темата мъжки национален отбор: "Като представяне, можеше да се покаже още нещо, макар че Пламен имаше доста проблеми в състава. Състезатели, които не можаха да попаднат в националния отбор поради контузии, някои може би не искат да играят."

"Пламен имаше възможност, може би е първият треньор, който изкара 4 години да подготви този отбор за Световно първенство. Малка грешка се получи, че не заложихме на млади състезатели. Когато видяхме, че в един момент има недостиг на състезатели, тези момчета, които играха на Европейските игри в Баку, трябваше да влязат в първия отбор."

"То е комплексно. Грешка на федерацията и на Пламен. Трябваше да наложим да има такъв отбор, за да няма сега тези проблеми. Това е един етап, и ние се учим. Ще го имаме предвид в бъдеще. Имаме младо поколение, има хубави момчета, млади момчета, които имат потенциал. Само трябва да се намерят точните хора, които да ги развиват."

"Мисля, че някои от основните състезатели заявиха, че ще се отказват, само поклон пред тях, ние трябва да заложим на млади състезатели, да работят денонощно, за да останем на това високо ниво."

"Трудно е, когато си бил голям състезател да влезеш в голямата мелница на треньорите. Той показа, че има потенциал и може да върви нагоре. Ние като федерация, мое лично мнение е, че в България има 4-5 треньора на високо ниво, които са в големия волейбол, винаги е отворена вратата за специалисти като Пламен, Мартин, Найден, Желязков."

А на конкретен въпрос, дали Константинов ще остане треньор на тима, Кьосев отговори: "Засега няма такива индикации, вратата е винаги отворена, нещата се променят."

А за тимовете в мъжкото първенство, легендарният волейболист коментира: "Аз имах възможността да гледам няколко мача, в Добрич има добри момчета, там Пламен Христов работи доста добре. В Лукойл също се работи добре, Пазарджик школа, която се възроди, искат да покажат качество. Марек традиционно се работи добре, школата се утвърди. Пирин винаги ще изкара нещо, Монтана тази година ми се струва, че не е на това ниво, на което беше миналата година. Пеев е добър треньор, накрая и той ще покаже нещо."