В края на 2019 г. Волейболен клуб Левски София ще има своя нов дом в полите на Витоша, където ще тренира и ще домакинства на мачовете си. Проектът „Левски Арена“ е част от етап II от реализацията на многофункционалния комплекс Garitage Park, който се намира в кв. Малинова долина и вече е в процес на строителство. Капацитетът на залата ще бъде 1700 зрители, а съоръжението ще отговаря на всички изисквания на FIVB за провеждане на мачове от Шампионска лига по волейбол. “Развълнувани сме, че най-накрая ще разполагаме със собствена база и то изпълнена по безупречен начин. Вярвам, че ще така ще привлечем все повече привърженици и практикуващи този спорт”, сподели Владимир Николов, президент и старши треньор на клуба.

Инвестицията в „Левски Арена“ възлиза на 5 милиона лeва. Проектното решение на залата предлага идеята за цялостен многофункционален спортен комплекс, в който са обособени няколко основни блока – основна спортна зала, спортно-тренировъчен блок, зрителска част и паркинг. Съоръжението ще включва и конферентна зала, технически и складови помещения, пресцентър, микс зона (зона за журналисти и спортисти), каси, охрана, кафене и т.н.

„Радвам се, че имахме възможността да разработим такъв социален проект, който освен че е рядкост за България, е съобразен с всички изисквания за спортовете, които ще се практикуват. Особено голямо предизвикателство за проектирането на залата бе да осигурим всички удобства за ползване от състезатели и публика и то по начин, че тя да се впише успешно в цялостния проект, без да променя общата визия и концепция“, заяви арх. Илиан Илиев, проектант на залата от „Архитектурно студио Планинг“.

„Залата е голямо технологично предизвикателство и от строителна гледна точка, тъй като е изцяло вписана в обема на сградите, има огромни отворени пространства с височини над 13 метра и трябва да издържа големи натоварвания, а и покривът и е продължение на озелененото парково пространство на комплекса“, добави инж. Константин Йовчев, ръководител на проекта от Джи Пи Билд, Главен изпълнител на Garitage Park.

Феновете, които ще подкрепят ВК Левски София по време на мачовете, ще имат възможност за лесно придвижване до залата, тъй като локацията на Gаritage Park е много добре обслужвана с пътна инфраструктура, има много добра връзка с автобусен транспорт и метро.

Спортната зала ще допълва комфортната и уютна среда за работа и живот в Gаritage Park с възможността за практикуване на разнообразни спортове в едно модерно съоръжение - волейбол, баскетбол, хандбал и футбол на малки врати. Бизнесът, който ще настани своите специалисти на 95 000 кв. м. офис площи в общо 5-те бизнес сгради на Gаritage Park, ще може да предложи на служителите си възможността да съчетават работата с редовното практикуване на спорт.

Gаritage Park вече е в процес на строителство като инвеститорите са предвидили етап I, който включва офис сгради 1 и 2, да бъде завършен до декември 2018 г., а етап II, който включва спортната зала „Левски Арена“ и офис сгради 3 и 4, да бъде факт през декември 2019 г. Общата инвестиция в многофункционалния комплекс възлиза на до 200 милиона евро.

Gаritage Park вече притежава междинен сертификат по метода BREEAM Communities за социална, икономическа и екологична устойчивост, като е първият мултифункционален комплекс в Централна и Източна Европа, предприел тази сертификация. За комфорта на клиентите на комплекса и съгласно изискванията на международният стандарт за устойчиво строителство BREEAM, още на първия етап ще бъдат осигурени и редица удобства като супермаркет, ресторанти и кафенета, автомивка, аптека, над 4000 парко-места за ползвателите и гостите на комплекса, парк с детски и спортни площадки, пешеходни алеи и зони за почивка, над 3000 м2 спортен център - с фитнес, спортни зали за практикуване на групови спортове и 25-метров плувен басейн.

„Всичките ни усилия са насочени към това да създадем устойчива и приятна среда за работа и живот, с отговорност към природата и хората“, категорични са инвеститорите от Garitage Investment Management ЕООД. Компания е специализирана в управлението и реализацията на инвестиционни проекти. Основен фокус на инвестициите на компанията до момента е секторът недвижими имоти. В портфолиото на Garitage Investment Management ЕООД са включени както проекти за жилищни комплекси от затворен тип, така и офис паркове с търговски зони, образователни и спортни центрове. Водещите проекти до този момент в портфолиото на Garitage Investment Management ЕООД са Sofia Park Villas и Garitage Park.