УС на БФВ избра италианеца Лоренцо Мичели за селекционер на женския национален отбор на България, а след заседанието президентът на волейболната федерация Любо Ганев говори за взетите решения:

„Първа точка на УС бе изборът на старши-треньор на женския национален отбор. Утвърдихме за този пост Лоренцо Мичели. От 23 присъстващи, той бе избран с 16 гласа „за“, три против и четирима въздържали се. В момента е треньор на френския Волеро Льо Кане, където играе Ева Янева. В неофициалната световна класация за треньори, Мичели заема 45-та позиция. След като бяха съпоставени всички кандидатури, за неговия избор надделя опитът и постигнаните резултати. А постиженията му са многобройни, както на клубно, така и на национално ниво. На женския ни национален отбор вече се обръща внимание наравно с мъжкия и беше напълно редно да му бъде дадено най-доброто, за да може да продължи успешно напред.

В договора ще бъдат записани много ясно целите, които ще бъдат поставени - спечелване на Европейската златна лига, финалите на които ще бъдат в Украйна, спечелване на Чалъндж турнира, който стана вече с осем отбора, както и класиране в осмицата на Световното първенство. Постигането на тези цели ще бъде гаранция за удължаването на неговия договор. Засега контрактът е за една година. Ако целите бъдат постигнати ще бъде удължен.

Това, че е старши-треньорът е чужденец не ме притеснява. По скоро ме притесняваше, че има само една българска кандидатура. В интерес на истината бяха две, но да кажем, че едната не беше сериозна. България винаги се е славила освен с добри състезатели, така и с добри треньори. Очаквахме повече български кандидатури и по-малко чуждестранни, но стана обратното.

Надявам се да извлечем ползата от факта, че идва подготвен треньор и да направим нещо добро за женския национален отбор. Неговата кандидатура бе предпочетена пред тази на Радо Арсов и Тони Зетова по няколко причини. Първо, че е с голям международен опит. Докато Арсов е бил треньор само на един отбор. Може би тази е основната разлика. Може би, ако беше в конкуренция с Марчело Абонданца, щеше да бъде много по-оспорвано решението, но Абонданца предпочете да поеме тима на Гърция. Точно този натрупан опит и резултати с няколко отбора в различни първенства, това си каза думата.

Целият щаб ще бъде от български специалисти. Това бе едно от условията при подаване на кандидатурите. Все още няма яснота кой ще е помощник-треньор. Нека да оставим време на Мичели да проведе разговори с хората и да предложи щаба.

По темата с Добрияна Рабаджиева мога да кажа, че проведохме няколко разговора още миналата година. В интерес на истината много се замисли. Тази година пак се чух с нея. В момента тя е с контузия и се лекува. Казах й, че вратите на националния отбор винаги са отворени за нея и отношението към състезателите е на различно ниво, от това което е било на времето. Ще направя още опити да говоря с нея. Първо да й пожелаем се възстанови, защото здравето на един човек е най-важно. А после и самият треньор трябва да проведе разговори с нея.Ева Янева работи с Мичели, нейните отзиви бяха много добри. Мнението й е, че е страхотен треньор. Това ни даде още една допълнителна увереност, че изборът, който направихме е правилен.

Утвърдихме национални селекционери за жени под 21 и под 19 години. За тези постове бяха избрани съответно Кристиан Михайлов и Диян Боюклиев. Други решения се отнасят за комисиите към БФВ. Допълнихме комисията за Детско-юношески волейбол. Николай Иванов и Драган Иванов вече официално са нейни членове. Също така утвърдихме и комисията за Снежен волейбол и тя вече може да работи ефективно. Последните две точки бяха за два много важни правилника на БФВ - за състезателните права и статута на спортисти аматьори и спортисти професионалисти и трансферния правилник. Създадохме работна група, която повече от година и половина работи по тях. Близо две години след като новото ръководство встъпи в длъжност успяхме са променим тези два правилника. Аз лично се гордея, защото това бе една от малкото неизпълнени точки в предизборната кампания."