Националният отбор по волейбол на България за юноши ДО 17 години, който е воден от Мартин Стоев, спечели титлата на Балканиадата в София. Младите "лъвове" надиграха безапелационно Гърция с 3:0 (25:8, 25:19, 25:19) във финалния спор на надпреварата, изигран пред 800 души в столичната зала "Христо Ботев".

Българските волейболисти доминираха изцяло в срещата, като не оставиха никакви шансове за съпротива на съперника. В първия и третия гейм тимът ни повеждаше с 8:2, като си осигури комфортна преднина и затваряше безпрепятствено частите. Единствено минути на оспорваност имаше в началото на втория гейм, когато гърците бяха равностойни до десета точка. След това нашите момчета наложиха волята си и затвориха мача в три гейма за около 75 минути игра.

Най-резултатен бе Георги Татаров с 19 точки (1 ас, 3 блокади) Александър Николов добави 16 точки (2 аса, 4 блокади). За Гърция Димитриос Теодосис приключи с едва 5 точки.

източник: LAP.bg

"Доволен съм от представянето ни и от спечелената титла. Отборът със всеки изминал ден играе все по-силно. Само за 20 дни подготовка момчетата отново показаха своя потенциал и постигнахме втора поредна титла на балкански форум, след златото от 2018 година. Спечелихме за самочувствие, престиж, но и категорично мога да кажа, че напредваме все повече. Само след няколко дни е Европейското първенство, отново в София. Тези мачове бяха страхотна подготовка за шампионата. Да, ние показахме, че сме най-добрият отбор на балканите, но сега трябва да си сверим часовника и на континентално ниво. Със сигурност има много силни отбори в Европа. Ще се борим първо да влезем в четворката, а след това ще се борим и за медали. Целта ни е отличие на Европейското първенство", коментира селекционерът Мартин Стоев.

В двубоя за трето място съставът на Турция победи Румъния с 3:1 (25:10, 25:15, 22:25, 25:22). Така турците взеха бронзовите отличия, а румънците оформиха финалната четворка.

За петото място Сърбия пък се наложи над Молдова с 3:0 (25:16, 19:25, 25:22, 25:16). Тимът на Сърбия завърши на пета позиция, а Молдова приключи на шесто място в крайното класиране. /БТА

източник: LAP.bg