В истинско шоу се превърна финалът на Открития турнир по волейбол с мото „Волейболът за единството на студентската общност” организиран от Минно-геоложкия университет „Св.Иван Рилски” и Националното представителство на студентските съвети.

Странно или не, но у нас университетско първенство по волейбол няма, за разлика от други държави и спортове, затова МГУ бе в основата на истинска надпревара в продължение на една седмица, която трябва да послужи за пример на имащите власт как се прави, че има нужда от шампионат на студентите волейболисти и по възможност да се подобри базата за спорт във висшите учебни заведения.



Физкултурният салон на МГУ „Св. Ив. Рилски” се оказа тесен не само за истинска изява на възможностите на играчите, но и за желаещите да видят поне финала. А шоуто си заслужаваше. Отборите на Техническия университет и Нов Български Университет направиха мач по-интересен, завързан, емоционален и качествен дори от някои от двубоите от родния шампионат.

Бронзовата медалистка от Олимпиадата в Москва`80 и европейска шампионка от 1981 година в София Мая Стоева и най-титулуваният роден волейболист Борислав Кьосев, както и д-р Йордан Иванов – Йоцо (бивш футболен рефер със официален фенклуб и ръководител на катедра „Спорт” в МГУ) бяха част от публиката, която и за минута не свали поглед от игралното поле заради интригата.



В крайна сметка след близо 120 минути игра НБУ спечели първото място като се наложи над ТУ с 3:2 гейма (25:21, 25:22, 19:25, 18:25, 25:21). Супер-финалът премина не само през обрати, зрелищтни спасявания с пложнове и отигравания, но и със серия от изблици на емоции – жълти картони и т.н. Любопитно бе също така, че ТУ имаше елегантна треньорка.

Бе разрешено участието не само на студенти, а на преподаватели, служители и всички обичащи и желаещи да спортуват волейбол, както мъже, така и жени. Отборите бяха минимум от 8 души и максимум от 12, като в даден тим имаше до 2 професионални играчи. В състава на НБУ се отличи вторият разпределител на Левски Сиконко Велислав Йонов, който бе и най-емоционален при спечелването на всяка точка, като на няколко пъти бе на ръба да се контузи в желанието си да впечатли с атрактивност.



На финала дори една отклонила се топка „контузи” една от купите, като счупи волейболната топка в основата й. Освен купи и индивидуални статуетки, имаше подготвени шапки, стотина награди от мобилен оператор и пликчета с парични премии от наградния фонд събран от всички такси за участие.

В турнира при жените бяха наградени: на първо място Технически университет, следван от волейболистките на Университет по архитектура, строителство и геодезия, от където е и носителката на приза „Мис турнир” Теодора Ралева. За най-смела бе определена Александра Георгиева от НБУ, за най-атрактивна бе наградена Виолина Босолова от ТУ, а колежката й Мария Атанасова - за най-добър нападател.



В мъжката схема най-добри станаха волейболистите на Нов български университет, втори – Технически университет, трети – Апокалипто. За „Мистър” специална награда получи ръстовият Валери Шекерджиев от ТУ, за най-атрактивен участник Красимир Страшимиров от УАСГ, а за най-емоционален волейболист заслужен приз отиде при Велислав Йонов от НБУ. Неговите съотборници впечатлиха с пълна екипировка, като дори на чорапите личаха инициалите на НБУ. Апокалипто също имат лични отборни екипи, но голяма част при останалите тимове такива липсваха.

Главният организатор на турнира Константин Тюфекчиев пък анонсира и една специална награда от Борислав Кьосев за следващото издание на надпреварата, изразът на която обаче сега ще запазим в тайна.



В Открития турнир „Волейболът за единството на студентската общност” се включиха с мъжки и женски отбори Университет по архитектура, строителство и геодезия, Нов български университет, Технически университет, и с мъжки селекции Минно-Геоложки университет, съставите Апокалипто, Оникс и Дрилър. Всички участници бяха застраховани за възникнали злополуки по време на всеки мач.