Късно снощи националният отбор по волейбол на Финландия пристигна с София за участието си на олимпийската квалификация. Капитанът Туомас Самуелво и компания кацнаха в столицата час преди полунощ и се изненадаха от журналистическия интерес на летището, но то не бе специално за тях, а за европейския шампион по бокс при професионалистите в тежка категория Кубрат Пулев. Дори хора от щаба на Даниеле Кастелани извадиха мобилните си телефони и започнаха да снимат медийния интерес.

Скандинавците в София са в предварителна група с Италия, Германия и Словакия, а като волейболна класа са редовни участници в Световната лига, а след като победиха България на Евро`2007 станаха четвърти.

Аржентинският наставник на Финландия Даниеле Кастелани осъзнава трудността на предстоящата олимпийска квалификация още повече, че страната, която води никога не е стигала до Летни олимпийски игри. Ето какво каза той на летище София:

Турнирът ще е много труден за всички, а само един отбор ще отиде в Лондон. Европейската квалификация е доста тежка, няма обаче толкова мачове като на Европейско. Според мен всеки тим има своите възможности и всеки може да отиде в Лондон.

Относно фаворитите, България, Сърбия и Италия са по-силните отбори с повече качество и играчи. Според мен другите тимове са една стъпка по-назад, но в един мач всичко е възможно. Ние също ще се опитаме да спечелим.

Всички волейболисти приключиха клубните си първенства преди десетина дни, някои състезатели имат малки проблеми. И ние си имаме своите малки проблеми, но такава е ситуацията при всички. Играчите не са свежи. Но когато искаш да отидеш в Лондон, трябва да си готов за това!

Медиен шок за Финландия, Кастелани определи България, Сърбия и Италия за най-добри

източник: Gong.bg