За първи път в България ще се проведе национално първенство по зимен волейбол и Марица (Пловдив) ще участва в него със свой отбор. Историческият шампионат, който се явява и първият турнир по зрелищния нов спорт в страната ни, ще се проведе този уикенд, 2 и 3 април, на Перелик край Смолян.

“Жълто-сините” ще бъдат представени от Катрин Бабачева, Кристина Асенова и Никол Митева, подготвени от треньорката Атанаска Никифорова.

Националното първенство по зимен волейбол или, както още се нарича, волейбол на сняг ще се проведе по формат с двойна елиминация и с участието на четири женски и четири мъжки отбора. При всеки от двата пола наградният фонд е 2000 лева. Сред съперничките на Жълто-сините ще са отбори от Варна, Плевен и Смолян. Точната програма на турнира ще стане ясна в петък вечерта.

Зимният волейбол е дисциплина, добила скоростна популярност след 2008 година, когато в австрийските Алпи се провежда първият професионален турнир. На конгреса на Европейската волейболна кофедерация ЦЕВ в София през 2015 година той е признат за официален спорт, а в първите месеци на 2016 година се провежда и първото издание на станалата вече ежегодна Европейска верига по зимен волейбол. Скоро след това новият спорт е признат за официален и от световната федерация ФИВБ, а първото (и поради пандемията засега единствено) издание на Световната верига се провежда през 2019 година. Очаква се в близките години волейболът на сняг на бъде приет и в официалната програма на зимните олимпиади.

Първоначално, подобно на плажния волейбол, зимният волейболът се играе по двойки, но от 2018 година насам официалните правила бяха променени и отборите станаха от по трима състезатели в игра и с право на още един като резерва. Всеки мач се играе до два от три спечелени гейма, а всеки гейм се играе до 15 точки при минимална разлика от две точки.