Ръководството на волейболния Марек Юнион Ивкони разпространи открито писмо до шефовете на родния волейбол, съдийската комисия и волейболната общественост у нас, в което осъжда акта на насилие, при който пострада реферът на срещата Марек – Лукойл Нефтохимик Тошко Стоянов. В същото време Марек настоява съдийските права на Стоянов да бъдат отнети до живот.

В писмото се казва още, че ръководството на Марек Юнион Ивкони изразява искреното си съжаление от неприятния инцидент и поднася извинения на Тошко Стоянов, но съдийството му на въпросния двубой се определя като „меко казано престъпно и в ущърб на Марек”. Според домакините с отсъжданията си реферът е предопределил крайния изход от мача, а освен това те изразяват „възмущението си от наглото и арогантно поведение на хора от ръководството на „Лукойл Нефтохимик”, присъствали на срещата, както и от състезатели на горепосочения отбор”.

Босовете на клуба намекват за нерегламентирани контакти на съдии с деятели и хора на дадени клубове. „Огорчени сме от факта, че се спекулира с името на Емил Гущеров-член на УС на ВК „Марек Юнион-Ивкони” като един от участниците в неприятния инцидент с рефера Тодор Стоянов. Той е уважавана личност в Дупница и подобни неверни коментари накърняват авторитета, както неговия, така и този на клуба. Отбелязваме факта, че с наше съдействие извършителят бе задържан и впоследствие направил пълни самопризнания”, пише още в откритото изявление на Марек.

Дисциплинарната комисия към федерацията ни по волейбол трябва да се събере утре, за да разгледа случилото се на скандалния сблъсък в Дупница. Очаква се с официална позиция да излязат и волейболните рефери у нас.