Българският национален отбор по волейбол за мъже сложи край на поредицата си от 3 поредни загуби в Лигата на нациите. Момчетата на Пламен Константинов стартираха по най-добрия възможен начин турнира в Япония, като победиха с 3:0 (25:14, 25:21, 29:27) домакините. Това беше 21-ият ни успех срещу "самураите", които в течение на срещаха играеха все по-добре и по-добре.

Реално погледнато, само в първия гейм имахме тотално надмощие срещу азиатците. Тогава допуснахме едва 5 грешки, а противникът не успя да реализира нито една точко блокада срещу чудесно играещото българско нападение. С напредването на срещата японците показаха защо са смятани за костелив орех и изправиха "трикольорите" пред множество ребуси. Ръстовия си дефицит Япония компенсираше с всеотдайна игра в защита, докато при нас грешките - особено тези при сервис - се промъкнаха явно в играта ни. Чисто статистически във втория и третия гейм общо допуснахме почти 3 пъти повече в сравнение с откриващия.

Много силно за България се представи Валентин Братоев, който беше човекът за решителните отигравания. Той завърши срещата с 16 пункта или иначе казано - като най-резултатният на терена. Николай Учиков също беше успешен с 11 точки, макар и да отстъпваше на високите стандарти, които сам зададе. За японците много важни бяха Юджи Нишида (10 точки) и центърът Акихиро Ямаучи.

Рано в съботната сутрин - 6,40 часа българско време - е следващият мач за момчетата на Памен Константинов. Съперник в него ще бъде Италия. Турнирът в група 10 приключва за нас със сблъсък срещу Полша на 10 юни (5,10 часа).

Развоя на срещата гейм по гейм:

Първи гейм - 25:14

Началото на срещата беше равностойно, като събитията вървяха точка за точка до 3:3. Николай Пенчев реализира за нас, а последвалият му сервис се оказа непосилна мисия за японското посрещане. Контраатака на Валентин Братоев доведе нещата до 6:3 в наша полза. Разликата продължи да расте - блокада на Братоев и още веднъж той, този път с блок-аут, ни даде аванс от 5 точки при първото техническо прекъсване. Япония успя временно да прекъсне серията ни, но трудно се справяше с посрещането на началните ни удари. Блокадата ни все така работеше добре и Братоев доведе събитията до 10:4. Авансът ни позволи да диктуваме спокойно темпото на срещата и втората техническа пауза стана факт при 16:11.

В следващата част на гейма разиката започна сериозно да набъбва. Японците опитаха абсолютно всичко и макар да подобриха в известно отношение посрещането си, се сблъскваха челно с блокадата ни. В един момент наставникът Юичи Накагаичи вкара на терена почти всичките си състезатели, стартирали на скамейката, но без резултат. Страхотен ас на Николай Учиков материализира превъзходството ни за 25:14.

Втори гейм - 25:21

Поне в първите разигравания на втората част си пролича леко подценяване. Японците откриха след досадна неточност на Братоев при посрещането, а после подарихме още една точка - след прехвърлена топка разиграването не беше прецизно и Учиков беше хванат на троен блок за 0:2. Добрите новини за нас бяха, че селекционерът Пламен Константинов нямаше нужда да взима прекъсване, а отборът сам коригира играта си. Страхотен ас на Николай Пенчев ни изведе напред за 4:3. Японците обаче продължиха да играят вдъхновено, а Янагида от трудна позиция намери начин да направи блокаут, имайки троен блок срещу себе си - 5:6. Добре изградено контранападение беше завършено мощно по диагонала от Пенчев за 8:7.

Подобреното посрещане на Япония продължи да оказва влияние върху мача. Домакините започнаха все по-добре да се ориентират към атаки през центъра. В същото време нашето посрещане минаваше пред затруднения, като заради неразбирателство между Сеганов и Гоцев дори не успяхме да прехвърлим топката. При следващото разиграване Братоев опита атака през центъра от втора линия и бе хванат на двоен блок - 10:12. Учиков се оказа човекът, който изравни резултата. Нападателят реализира мощна забивка близо до основната линия, а после сервисът му по правата не бе по силите на японците. Противникът обаче още веднъж доказа, че в този гейм събитията няма да се развиват така гладко за нас. Успешна атака за домакините, последвана от лошо посрещане за нас и блокада срещу Учиков ни оставиха при 14:16 за второто техническо прекъсване.

Пенчев и Йосифов сами успяха да ни измъкнат от трудна ситуация, за да изравнят 16:16, а после дълго разиграване завърши драматично в наша полза, когато Пенчев намери пролука по правата покрай двойния блок - 17:16. В наша полза беше и грешката на Отаке, който закачи антената, а сетне дойде блокада за 19:16. Ас на Валентин Братоев докара цифровото изражение до 20:16. Оттук нататък положихме усилия да контролираме внимателно темпото и вдъхновен блок от Гоцев след може би най-дългото разиграване в гейма ни даде геймбол за 24:20. Николай Пенчев направи солиден опит да ни остави в разиграване, но после японците ни улесниха максимално с грешка от сервис за 25:21.

Трети гейм - 29:27

Третия гейм стартира недобре за българите, точно като предният. Силата в сервиса ни липсваше, а домакините демонстрираха познатия си непримирим дух. Полека-лека разликата започна да става сериозна, като грешка при атака на Учиков ни остави при 4:7. Йосифов с хубава атака през центъра сложи край на точковата серия за съперника, а после добра блокада на Братоев и Гоцев скъси изоставането ни. Наша грешка от сервис обаче даде техническо прекъсване при 5:8.

Доста дълго време японците уверено поддържаха разликата, която си изоюваха. Имаше не една и две ситуации, в които извадихме и късмет, че да не се окажем дори по-назад в резултата. Спасените топки от другата страна определено повлияваха върху увереността на нашите атакуващи играчи. Тъкмо в тези минути блокадата на Виктор Йосифов ни позволи да се приближим при 11:12. Впоследствие спряхме атаката на Япония, а Сеганов вдигна чудесно за Учиков, който изравни за 12:12. 31-годишният пазарджиклия после реализира и и ас за 14:13. При второто техническо прекъсване имахме минимална преднина -  16:15.

Япония отново отказа да се предаде без бой - при следващото разиграване Секита заби топката право в лицето на Теди Салпаров. След това противникът стигна и до първата си точка от сервис, дел на 18-годишния диагонал Юджи Нишида - 17:18. Беше нужно да запазим самообладание до самия край, когато дойде дългочакваната възможност. При 23:22 Виктор Йосифов изпълни чудесен сервис, а топката с доза късмет бе прехвърлена в нашата половина. Нашият опит за атака не успа, но пък Гоцев реализира решителна контра - 24:22. Японците спечелиха следващата точка, което не бе фатално, но при атаката за спечелването на гейма Учиков имаше чист диганол, ала забивката му се отклони от филето на мрежата и излезе в аут - 24:24. Впоследствие стигнахме до трети геймбол, за който Пламен Константинов избра да сме без разпределител на полето, за да може Розалин Пенчев да изпълни начален удар. Тъй като се стигна до разиграване, Учиков на два пъти получи зле вдигнати топки от Гоцев и отново резултатът беше равен. Японците ни улесниха с грешка от сервис, но и ние върнахме услугата веднага след това. Имаше още няколко напрегнати разигравания, а ключовият миг настъпи при 28:27, когато Салпаров по страхотен начин извади атака на Нишида. Сеганов добре вдигна към Братоев, който набра достатъчно височина и атакува над блокадата - 29:27.