Първият съперник на ЛукОйл Нефтохимик в евроучастието му следващия сезон в турнира Challenge Cup е белоруският Западний буг (Брест). Направилият златен дубъл тим ще домакинства в първата среща в Бургас на 29 или 30 септември, а на 6 или 7 октомври ще гостува в Брест. При успехи и елиминиране на състава от Беларус, бургазлии ще срещнат във втория кръг Опава от Чехия, също на разменено гостуване.
Шефът на ОСК ЛукОйл Сашо Везенков научи от Гонг жребия на волейболистите.

„Мачовете ще си играем в Бургас. Няма нито да взимаме, нито да продаваме играчи, трябва да си върнем Мартин Пенев и да задържим Васил Стоянов, следваща седмица ще се водят преговори с тях. Цел в Challenge Cup нямаме, дано волейболистите ни да стигнат колкото се може по-напред. Отборът ни е много млад и за първи път ще играе в Европа. Важното е да се обиграват, убеден съм, че в съвсем близко бъдеще момчетата ни ще стигнат много далеч”, каза Везенков.

„Първият ни съперник е завършил трети миналия сезон в шампионата на Беларус и няма чужденци в състава. Следващата седмица ще имаме повече информация за тима. Хубавото е, че сме домакини в първия мач. При всички положения във втория кръг по-трудно ще ни бъде срещу Опава, защото чешката школа е с класи над белоруската. Но първо трябва са отстраним Западний буг, съсредоточаваме подготовката си за тези първи две срещи. Подготовката стартира на 15 юли в лагери в Бургас, Правец и Белмекен. Не може да изискваме големи успехи, а добро представяне на европейската сцена”, бе първия коментар на наставника на ЛукОйл Нефтохимик Северин Димитров.

Досегашният ни представител в Шампионската лига Левски Сиконко от следващия сезон също ще играе в Challenge Cup. Първият съперник на сините е естонският шампион Селвер Талин. Избраниците на Мартин Стоев първо ще гостуват в Талин на 29 или 30 септември, а на 6 или 7 октомври ще приемат Селвер в София. При преминаване във втори кръг, там Левски Сиконко ще има за противник единствения представител на Гърция в турнира - тима на Ламия, в който през последния сезон игра Ивайло Барутов.

Схемата на турнира Challenge Cup:
- първи кръг – максимум 64 отбора играят на разменено гостуване, загубилият отпада от надпреварата;
- втори кръг – 32 отбора играят на разменено гостуване, загубилият е елиминиран от турнира;
- трети кръг – 16-те отбора победители от втори кръг срещат дошлите от третия кръг на CEV Cup (1/16-финали) нови 16 отбора. Мачовете са отново на разменено гостуване и победените отпадат;
- 1/8-финали – 16-те тима се разделят отново на двойки и играят два мача на разменено гостуване, загубилите отпадат;
- ¼-финали – 8-те състава пак се разделят на двойки и играят помежду си два мача – домакинство и гостуване, само победителят продължава;
- Финална четворка – четирите отбора спечелили ¼-финалите си се срещат във финалния турнир – на ½-финали, малък и голям финал.