Треньорът на женския ни национален отбор по волейбол Лоренцо Мичели говори пред медиите на откритата тренировка в зала „Христо Ботев" преди заминаването за първия турнир в Лигата на нациите в Анталия. Нашите играят последна контрола утре срещу Белгия от 17 ч., а в неделя пътуват за Турция.

„Целта на нашия проект е да използваме максимално много млади състезателки – обясни Мичели. - Разговарял съм с управата на федерацията и всички сме на едно мнение. През този сезон липсва бремето, че няма да има изпадащ от Лигата на нациите. Предвид Европейското първенство за жени под 20 години през лятото трябва да подготвим повече състезателки за него. Затова и подмладихме още повече отбора.

Благодарение на класирането ни на четвъртфинал на Европейското миналата година няма да играем квалификации. Така че сега отборът реално се готви и за Световното през 2025-а."

На въпрос дали има волейболистки, които са отказали покана за националния отбор, Мичели посочи само едно име, което е искал в състава, но ще отсъства.

„Исках в групата да е Гергана Димитрова, но в много приятен и дълъг разговор с нея, тя сподели, че има други планове, които са свързани с живота и. Желая й всичко най-хубаво", сподели с усмивка италианският специалист. Припомняме, че наскоро Димитрова сключи брак.

„Много ми беше тежко да гледам миналата година като контузена – каза либерото Жана Тодорова, която лекува травма 9-10 месеца. - За мен винаги е било мечта да се състезавам за националния отбор. Радвам се, че съм тук отново."

„В момента се прави преливане между поколенията – обясни капитанът Мирослава Паскова. - Както винаги аз съм готова да водя отбора. Нямам никакви притеснения. Атмосферата е страхотна. Младите момичета се справят чудесно."

Първата среща от Лигата на нациите е срещу Нидерландия на 14 май от 17:00 ч.