Вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол Любо Ганев коментира, че целта пред родната централа е и на мъжкият, и женският волейболен тим на страната ни да играят квалификации за Олимпийските игри в Токио през 2020 година. Пред „Спортно шоу Гонг“ по Дарик радио Ганев коментира изминалия турнир за Лигата на нациите във Варна, където „лъвовете“ завоюваха победи над Канада и Бразилия.

„Бе страхотно във Варна, много хубава емоция, видяхме тимът ни да играе със сърце и душа. Това винаги съм казвал на момчетата. Радвам се, че се получи успяхме да направим два страхотни мача – срещу Канада и Бразилия. Те бяха повратната точка в развитието на нашия тим. Сега ще видите - ще играем по-добре занапред. България нямаше шанс да отпадне от Лигата на нациите. Целта бе да се класира, да не е последна от четирите отбора чалънджъри. Това са Канада, Австралия, България и Корея. Корея нямаше победа до вчера. Така, че дори да загубим следващите три мача, а Корея да бие, ние оставаме в Лигата. Програмата е така, че тези 4 чалънджъри може да са на първите 4 места, но четвъртият отпада. Такива са правилата. Всяка година трябва да се борим да не сме на последното място. Сигурен съм, че можем да се справим“, започна Любо Ганев.

„Преди всичко в Иран трябва да играем със сърце и душа, играем за себе си. Целта бе да си повярват тези момчета, независимо от многото отсъстващи, от контузиите, от злощастното предходно домакинство, когато не помня друг случай да сме имали три домакински мача и три загуби. Целта за Лигата на нациите бе да останем и за догодина, а за Мондиала - е да идем на финалите и да се класираме в шестицата. Момчетата след последния турнир в Иран се надявам там да вземем поне две-три победи. След края на турнира, ще има почивка и 20 дни след това започва лагерът за Световното“.

За успехите на волейболните националки и предстоящото в Перу, Ганев каза: „Първо искам да кажа, че още от миналата година изработихме стратегия, която се казва „Токио 2020“, която цели да класира или поне даде възможност на двата волейболни тима – мъжкият и женският - да играят квалификации за Олимпиадата. Това си говорихме, че и при жените имаме силни състезатели. Тяхната цел също е ясна – спечелване на Европейската златна лига и на финалния турнир, който е сега в Пуерто Рико, класиране за Лигата на нациите и добро представяне на Европейското и класиране в осмицата. Така точките, които България ще натрупа, ще бъдат достатъчни, за да може през 2019 година, когато ще бъдат квалификациите за Олимпиадата, България да има право и при мъжете, и при жените да участва на квалификационни турнири. За Олимпиадата е по-трудно да се класираш, отколкото да я играеш, така че ние се стремим в тази насока и искаме и двата ни тима да играят в квалификациите“.