Легендата на българския волейбол Димитър Златанов бе приет тази вечер в Залата на славата в американския град Холиоук, щата Масачузетс. Той е първият българин, получил такова признание, а до момента 80 от най-големите имена в този спорт са оставили отпечатъците си там. Волейболист №1 на България за всички времена бе посрещнат в Щатите като истинска суперзвезда – лимузини и прочие.
Церемонията започна в 20:30 часа в града, където преди 112 години се ражда волейболът.

Златанов влезе в Залата на славата заедно с още петима велики състезатели и треньори - Андреа Гардини (Италия), Карлос Нузман (Бразилия), Боб Четвъртлик (САЩ), Кери Потърст (Австралия), Юан Веймин (Китай).

Димитър Златанов е световен вицешампион от София през 1970 година и олимпийски вицешампион от Игрите в Москва през 1980 година.
Родената в Ихтиман легенда е единственият българин, който попадна сред 25-те най-добри волейболисти в света на 20-ти век, обявен е за най-добър нападател в света през 1970 година.

„Много съм горд съм с баща си. Това е най-голямото признание за него, най-голямата награда – да влезе при най-великите. След толкова години получава изключително признание. Вървя по стъпките му, но едва ли ще намеря място в Залата на славата. От Масачузетс ми каза, че условията са идеални, че са го посрещнали с лимузини, като световна звезда. Много се вълнува, но след награждаването ще разказва повече. Той е пример за мен и в живота, и във волейбола. Гордея се с родителите си. Когато му бяха казали за първи път, че ще влезе в залата, се чухме и ми каза „Имам голяма новина” и аз му помогнах с контакти и информация от интернет. Искам да му кажа да празнува и забавлява колкото може повече. Никога не е ходил на почивка с мама и не са отделяли време да отидат някъде. Това е една възможност да го направят в Щатите и колкото може повече да празнуват” сподели от Италия за Гонг синът на Димитър Златанов – Христо, който е волейболист на Копра Пиаченца.

Христо разкри още, че би се върнал в националния отбор на Италия. „Имам много голям стимул да се върна в националния. Олимпиадата е огромна мечта и цел. Махат Джан Паоло Монтали, а с това махат и личните ми пречки към представителния тим. Може и да се върна, ще говоря с новия наставник. И с Монтали бяхме в екип, и с Анастаси съм бил, но хората се променят много лесно като се издигнат. Трябва да обсъдя връщането си. При добри условия ще облека екипа на Италия отново. Адзурите се представиха много лошо на Европейското и сега предстоят доста квалификации за Олимпиадата в Пекин. Това е огромен стимул за мен. С клуба ми Пиаченца не вървим много добре от началото за сезона, но това е нормално след обновяването на състава. Останахме само аз, Венци Симеонов и един център от старите. Трябва ни сработка, опит и време. Това, че този сезон в Серия А1 дойдоха 6 българи е много добре. Българският волейбол върви напред и се връща на високото ниво отпреди години. Това са много добри играчи и затова са тук. Чакам мачовете с тях. С Матей Казийски сме се чували по телефона, с Владо Николов се познаваме. Пожелавам си през май да стигна отново финал на Скудето и поне веднъж да го спечеля!” завърши Христо Златанов пред Гонг, докато вървеше церемония то по влизането на баща му в Залата на славата.