Левски София започна годината със значим трансфер. До края на сезона екипа на мъжкия отбор ще носи холандския национал Даан Ван Хаарлем, съобщиха официално от клуба. 

28-годишният разпределител направи няколко тренировки с тима и днес се очаква да бъде картотекиран за Суперлигата. Ван Хаарлем ще направи официален дебют за „сините” при гостуването на Добруджа 07 за Купата на България.

Двубоят е на 8 януари от 18,30 ч в зала „Добротица”, а победителят ще се класира за финалите в Монтана (12 – 14 януари).

Ръководството на Левски София се надява до важния мач да бъде картотекирано и другото чуждестранно попълнение – Евгений Банов. Руснакът вече изигра два мача за отбора, но в европейските турнири.

Ван Хаарлем бързо се вписа в отбора и призна, че се чувства ентусиазиран от трансфера в българския клуб. Холандският национал даде и първото си интервю за официалния сайт на Левски София - www.levskivc.bg и официалната страница във Facebook.

- Даан, как се чувстваш в новия си клуб?

- Много добре, всичко е страхотно за момента. Срещнах много готини момчета в отбора и получих добро посрещане. Нивото на тренировките е високо, това ми харесва.

- Какви са твоите очаквания цели в Левски София?

- Все още е трудно да кажа, защото не знам какво е нивото на останалите отбори в лигата. Мога само да се доверя на преценката на старши треньора ВладимирНиколов и най-опитния състезател Смилен Мляков, с когото разговаряхме на тази тема. Моята лична цел винаги е била да побеждавам, така че тук няма да е различно. Надявам се да ставаме все по-добри с всеки изминал мач и защо да не се борим и за първото място?

- Как се стигна до трансфера и трябваше ли ти време, за да решиш да дойдеш в България?

-  Да, след като получих предложението, се позамислих малко. Не за друго, а защото е далече от дома ми. За мен обаче е важно да играя, тъй като догодина има световно първенство и се надявам отново да бъда част от националния отбор. Тук ще тренирам добре и ще участвам в мачове срещу равностойни отбори, които винаги е важно. Идването в Левски София бе най-доброто решение за мен, това е голям клуб, спечелил доста титли в България. Миналата година мъжкият отбор не се е представил толкова добре, но дано с моето идване нещата да се променят.

- Левски София игра срещу холандския Орион, но не успя да го отстрани. Успя ли да гледаш някой от мачовете за Challenge Cup?

- Не, за съжаление, защото по същото време бях на тренировки. Моята кариера започна от Орион, там отраснах като състезател преди да замина за чужбина. Сега трябва да гледаме към предстоящите предизвикателства.

- Как ти се струва София?

- Първите ми впечатления са много добри. Тук има всичко, надявам се да опозная града в следващите месеци. Харесва ми това, че има планина в непосредствена близост. Знам, че имате и други хубави градове, които ще видя като пътуваме с отбора.

- Играл ли си срещу националния тим на България?

- За съжаление, все още не. Знам обаче, че имате много силен отбор, който е на топ ниво и може да победи всеки. Вашите играчи участват в елитната група на Световната лига, докато Холандия е във второто ниво. Догодина ще участваме на световното първенство, така че може и да се срещнем, знае ли човек.

- Откакто си тук живееш в един апартамент с другия чужденец на отбора Евгений Банов. Как се разбирате с него?

- Всичко е наред. Той много ми помага, защото не разбирам езика, а кирилицата ми е непонятна. Евгений обаче се оправя и му помага бързо да се адаптирам. Хубавото е, че почти всички в отбора говорят английски.

- Какво би казал на феновете на Левски София?

- Надявам се повече хора да ни подкрепя, а ние ще дадем всичко от себе си да ги зарадваме.