Шампионите от Левски Сиконко (София) поднесоха изненада в предпоследния ден от турнира за Купа "Атаро Клима" като победиха убедително водача в класирането и непобедимия досега в състезанието тим на Арда (Кърджали) с 3:1 (18:25, 25:23, 25:15, 25:14) гейма.

Кърджалийци очевидно прегоряха в хъса си и не се справиха с ролята на фаворити. В същото време "сините" бяха крайно мотивирани да си върнат на Арда за загубата преди три седмици в зала "Сиконко" с 1:3 гейма.

Старши треньорът Пламен Христов промени обичайната схема на игра на Левски и започна със Симеон Александров като титулярен диагонал, а Деян Нинов зае мястото си на четворката.

Първият гейм по нищо не предвещаваше тази изненада, макар че софиянци поведоха с 8:6 при първото техническо прекъсване. Кърджалийци набързо обърнаха за 8:9 и до края на гейма играха така, както свикнахме да ги виждаме в последните им мачове. Момчетата на Иван Халачев затвориха частта при убедителното 25:18.

Оттук нататък Левски взе инициативата и дръпна с 16:12 на втория служебен таймаут във втория гейм. Арда обаче стегна редиците и с мощни атаки и блокада на Невен Нешев се върна в гейма, обръщайки резултата до 18:17 в своя полза. Все пак надъханите волейболисти на Левски бяха по-настойчиви и взеха частта с 25:23.

В третия гейм у играчите на Арда започна да личи натрупаната умора. Машината за точки Нешев сякаш не беше на себе си и започна да праща атаки и сервиси в аут, докато Александров бележеше точка след точка за шампионите. При 22:15 за Левски Иван Халачев отписа гейма и даде почивка на Нешев и разпределителя Константин Митев. Това даде възможност на Ивайло Илиев, който това лято премина в Арда от Черно море БАСК (Варна), но беше извън строя известно време поради контузия, да направи дебюта си в официален мач за кърджалийския тим. "Сините" затвориха гейма при 25:15.

В четвъртата част мачът започна да се изнервя. И двата отбора наблегнаха на оспорване на съдийски решения, но това оказа влияние много повече върху играта на Арда. Левски дръпна с 5 точки още на първата задължителна почивка и не остави шансове на Небесносините да се върнат в мача. Този последен гейм завърши при още по-убедителното 25:14.

Невен Нешев все пак стана топреализатор на срещата с внушителните 24 точки. Симеон Александров отбеляза 20 за шампионите.

Така Левски помогна на вечния съперник ЦСКА да се върне начело в класирането за Суперлигата и в това за турнира "Атаро Клима". Така последният мач от утрешната програма в зала "Васил Симов" между ЦСКА и Арда ще бъде финал на турнира и ще определи третия носител на трофея.