Шампионската титла на България е на път от синята витрина да отиде в червената. Левски Сиконко показа, че има сили, но само за 20 минути и се предаде отново на ЦСКА. Червените взеха втори успех с 3:0 гейма (25:23, 25:16, 25:20) и се нуждаят само от още един успех, за да си върнат трофея. Третата среща от финалите е в неделя от 17:30 часа в Самоков.

 

Доста по-оспорвано бе началото на мача в Арена Самоков в сравнение с първото вечно дерби от финалите на волейболната Суперлига. Отърсени от категоричното надиграване снощи, сините ограничиха до минимум индивидуалните си грешки и притиснаха червените да правят такива, но само и единствено в първите 20-тина минути до 20-тата точка на първия гейм. След това сценарият от началото на серията за титлата се повтори и ЦСКА е само на една победа от спечелването на шампионата.



Промени в стартовите състави нямаше. Александър Попов пак заложи на Николай Иванов, Стоян Самунев, Теодор Тодоров, Владислав Александров, Ивайло Стефанов, Филип Майо и либеро Даниел Пеев. За Левски Сиконко пък започнаха Георги Братоев, Теодор Богданов, Василий Петров, Венцислав Георгиев, Александър Симеонов, Симеон Александров и либеро Владислав Иванов. Съдии пък бяха – на стола Добрев, а до мрежата Поборников.



На трибуните имаше не повече от 400 зрители, като процентово надмощие на 90% имаха армейците. Един от помощниците на Силвано Пранди и бивш наставник на Марек Юнион Ивкони Виктор Карагьозов седна до настоящия треньор на дупничани Милчо Миланов, за когото сезона свърши с отпадането и за Купата на България. Те имаха за компания още Димо Тонев, Георги Петров, мениджъра на националите Евгени Генчев, Коко Григоров и управителя на залата.



Още с първите разигравания защитаващите титлата си волейболисти на Левски Сиконко заявиха на противниците си от ЦСКА, че днес ще трябва повече да се изпотят. Както Гонг информира след сутрешните тренировки, сините се надяваха да бъдат подценени и да поднесат изненада в битката за златните медали. Разликата в играта им бе видима, а пръст в това може би имаше президентът на сините Тихомир Лесев, който изгледа мача от друго място в сравнение от мача снощи. След като ЦСКА поведе с 2:1, бе обърнат за 3:2 за сините. След четвъртото равенство, дошло с атака през центъра на Ивайло Стефанов, Левски Сиконко поведе с две точки и запази аванса си чак до първото техническо прекъсване при 8:6 с точка на Симеон Александров. До втората пауза играта се движеше точка за точка със 6 изравнявания дошли след добра и съобразителна игра на капитана на ЦСКА Николай Иванов, Теодор Тодоров, Владислав Александров и за сините основно на младия Венцислав Георгиев. Включеният за първи път в състава на националния ни тим Александър Симеонов пък отново се разписа, за да вземе Левски техническото прекъсване при 16:15. Той и съотборниците му пък удържаха преднината си в над 10 разигравания. Георги Браноев постигна ас за 20:18, а помогна и за взимането на следващата точка – 21:18. Това бе и ключовият момент в частта, тъй като сините допуснаха четири безответни точки, за да загубят предимството си и да станат губещи с 21:22. Венци Георгиев изравни, но две поредни блокади на Самунев и Тодоров доведоха ЦСКА до първи гейм-бол – 24:23. След атака в аут на Майо обаче и синята блокада сбърка, което даде частта на червените с 25:23.

Загубата на първия гейм се отрази на играта и на двата тима – отрицателно за сините и положително за червените. Левски не поведе нито веднъж в резултата, а ЦСКА имаше категорично надмощие. Единствените по-равностойни разигравания бяха до 5:5, след което постепенно момчетата на Александър Попов увеличаваха аванса си – 8:6, 10:7, 13:10, 15:12, 16:13, 20:15. След точката на актива на Стоян Самунев, дойдоха и тези на Теодор Тодоров и Филип Майо за 22:15. Ники Иванов излезе, за да си отдъхне, а ЦСКА взе и втората част след 25:16.

Абсолютни хегемони на полето бяха волейболистите на ЦСКА при началото на третия гейм, като поведоха с 4:0, 5:2, 6:4, 8:4. Сините не намериха верния ритъм и грешаха повече, за да могат червените отново да имат голям аванс 11:7, 15:10, 16:11. След техническото прекъсване основно Симеон Александров имаше огромната амбиция и бележеше за Левски благодарение и на жълтите лепенки на пръстите си, но това само удължи частта. ЦСКА стигна до първи мач-бол при 24:19, Богданов взе 20-та точка за Левски, но червените затвориха след синя грешка с 25:20 и така записаха втори категоричен успех.

Най-резултатни за ЦСКА и Левски бяха съответно Филип Майо и Симеон Алекснадров с по 16 точки. Силен бе и Теодор Тодоров с 14 точки.