Левски Сиконко се класира за финалите на Националната волейболна лига, където ще играе с Лукойл Нефтохимик. Осемкратните шампиони на България поред отстраниха Пирин с 3:2 победи в полуфинала, след като победиха с 3:2 гейма в решителната 5-та среща в Разлог (19:25, 25:22, 25:20, 14:25, 15:10) за 97 минути.

 

Пред фанатичната публика в Разлог, която бе разпънала плакати „Добре дошли в ада” и „Мачкай, Пирин, мачкай” Левски се наложиха благодарение на по-добра концентрация в тайбрека.

 

„Сините” започнаха с една промяна в стартовата шестица, като на мястото на Николай Учиков започна Валентин Братоев, докато Любомир Герасимов заложи на редовните си титуляри.

 

Първият гейм започна равностойно, като домакините поведоха с 8:6 на първото техническо прекъсване и увеличаваха преднината си до 18:12. Шампионите смениха титулярния си разпределител Константин Митев с Георги Братоев. Това не помогна и Пирин поведе с 1:0 гейма с категоричното 25:19.

 

Втория гейм за Левски започнаха двамата близнаци Братоеви. След по-добри изяви „сините” поведоха с 4:6, изравняването дойде чак при 14:14. Левски Сиконко взе второто техническо прекъсване с точка преднина. Последва пълна смяна на разпределителите на гостите и Пирин изравни за 21:21. След серия от отлични блокади на Красимир Гайдарски и Теодор Богданов „сините” изравниха резултата в геймовете до 1:1 след 25:22 за 23 минути.

 

Третият гейм започна с точка на Валентин Братоев, но след като изрази по неприличен начин радостта си получи жълт картон от първия рефер Ивайло Иванов. Левски поведе с 7:3 след 2 поредни точки на близнака. Техническите прекъсвания дойдоха при 8:4 и 16:11. Любомир Герасимов предприе серия от смени, но неговите възпитаници не успяха да обърнат резултата и гейма свърши при 25:20 за Левски за 21 минути.

 

В началото на четвъртата част на площадката имаше само един отбор – този на Пирин Разлог, който поведе с 8:0. „Сините” не успяха да спрат атаките на Вуре, Катранджиев и Христов от домакините, които увеличаваха постепенно аванса си за да се стигне до крайното 25:14.

 

Както и в предните мачове от серията и в 5-тия двубой се стигна до 5-ти гейм. И двата отбора започнаха тайбрека със стартовите си шестици. Резултатът се движеше точка за точка до 5:5. Левски поведе с 8:5 на прекъсването, домакините изравниха за 10:10, но след индивидуални грешки и с добра блокада в синьо Левски взе тайбрека с 15:10 и отново намери място на финала.

 

Както и миналата година Пирин Балканстрой Разлог остава на трето място и печели бронзовите медали.

 

По отличен начин за домакините се представи руснакът Михаил Вуре отбелязал 24 точки, а за Левски най-резултатен бе методи Ананиев с 22 точки. Добро включване направи Валентин Братоев с 15, колкото записа и Теодор Богданов.

 

В зала „Септември” в Разлог присъстваха всички ръководители на българския волейбол. Президентът на централата инж. Данчо Лазаров сподели след двубоя: „Пирин има най-вярната публика в България. Пожелавам на Левски Сиконко и на всички останали отбори в България някога да имат такива фенове.” Поради големия интерес и невъзможността на всички фенове да присъстват в залата организаторите монтираха плазмен телевизор пред залата. След двубоя феновете направиха шпалир и изпратиха с аплодисменти минаващите играчи на Пирин Балканстрой. По време на мача бе пуснат за първи път и официалния химн на Пирин.

 

Лукойл Нефтохимик – Левски Сиконко е финалът в НВЛ през тази година. Датите на срещите за титлата са 15-16, 20-21 и 24 април. Първите два двубоя са в Бургас, след което серията ще се премести в София. Ако има 5-ти финален сблъсък, той ще бъде в зала „Младост” в морския град.

 

 

Пирин Разлог: Фарфаров, Петков 9, Христов 15, Катранджиев 12, Гаджанов 6, Вуре 24, Митрев – либеро (Кирев 2, Сотелдо 2, Колев)

 

Левски Сиконко: Ананиев 22, Гайдарски 9, Антонов 9, Митев 3, В. Братоев 14, Богданов 14, Иванов – либеро (Учиков 6, Ковачев 1, Шабанлиски, Г. Братоев)