Вицешампионите от Левски Сиконко записаха втора победа над шампиона Лукойл Нефтохимик в рамките на два дни. „Сините“ биха с категоричното 3:0 (25:19; 25;12; 25:23) гейма за 60 минути.


След серия от дипломатични ходове първи рефер на двубоя бе недолюбваният от националния селекционер Мартин Стоев – Ивайло Иванов.


Сред 100-те зрители в зала Сиконко бе президентът на БФВ инж. Данчо Лазаров, членът на управителния съвет на федерацията Иван Тодоров и шефът на съдийската комисия Васил Янакиев.


Още от самото начало на мача Левски Сиконко взе предимството като натрупа аванс от по 4 точки на техническите прекъсвания (8:4, 16:12). „Сините“ без проблем взеха първия гейм с 25:19.


Втората част бе под категоричното надмощие на Левски. Бургазлий бяха разконцентрирани и със спаднал дух точно както и надписите на гърба на фланелките им. Северин Димитров смени разпределителя Иван Станев с Христо Енков. Николай Учиков, Георги Петров и Георги Лазаров бяха отлични за тима на Мартин Стоев и те поведоха с 2:0 гейма след 25:12.


За първи път в мача преднината бе за Лукойл Нефтохимик при 3:2 в третата част. След ас на Учиков се стигна до равенство до 6:6. Шампионите взеха първото техническо прекъсване с 8:7, но след три поредни точки на Николай Антонов Левски обърна и поведе. Учиков отново се разписа при второто техническо прекъсване при 16:13. Лукойл имаше възможности да изравни в края на гейма, но до това не се стигна и Левски Сиконко взе частта с 25:23, а с това и мача.


Най-резултатен за „сините“ бе Николай Учиков, който реализира 12 точки, а Петър Христов от тима на Лукойл се отличи с 10.


По време на двубоя куриозно бе връчването на плакета за най-добър треньор на Обединени спортни клубове Левски Мартин Стоев от Стоян Хранов. Селекционерът получи пластика от „синята“ звездна класация с благодарности за това, което прави за Левски, въпреки че през годината самият той пожела тима да се казва само Сиконко.


След края на последния мач за годината у нас Стоев каза: „Декларирахме писмена молба до съдийската комисия и национална волейболна лига. Чакаме писмено техния отговор. Тъй като аз вчера не исках Ивайло Иванов въобще да бъде в съдийската тройка. Днес нямаше ситуации при които да се намесват съдиите. Пети силен мач направи Николай Учиков защото той знае,че му е даден шанс и си го използва. Промяната в играта ни се дължи, че в последните две седмици, след като се върнах от Китай тренираме максимално. Каквото и да пишете вие журналистите, аз ще продължавам да защитавам тези момчета.“


Следващите двубои от волейболната лига на България ще бъдат от 18 януари когато „сините“ гостуват на Черно море във Варна, а претърпелият първи две поредни загуби Лукойл Нефтохимик приема в Бургас Пирин Разлог.