Легендата Димитър Златанов и неговата съпруга – Мария, споделиха в предаването Гол линия радостта и емоциите си от приемането на бившия волейболист в Залата на славата в град Холиоук в щата Масачузетс.

„Чувството е доста емоционално, не мога да намеря точните думи. Изведнъж да влезеш в Залата, в която е събрана историята на световния волейбол... Чувстваш се малко по-различно от обикновено. Усещаш, че си дал нещо на този свят”, каза легендарният българин.

Волейболист номер едно у нас на всички времена получи плакет с надпис „Той е символ на цяло едно поколение”, златен пръстен със символите на играта и свитък с първите правила на волейбола от Уилям Мортън по случай признанието. „По този начин влизаш в семейството, в Залата на славата”, каза още развълнуваният Златанов.

„И от мое поглед тази церемония беше нещо невероятно”, сподели и Мария Златанова. „Може би Митака повече е свикнал да бъде във висините. Имах чувството, че съм на церемонията на звездите. Непрекъснато получавахме суперлативи, похвали. Казаха ни: „От днес сте членове на нашето семейство”. Накараха ни да се чувстваме прекрасно”, разказа г-жа Златанова.

Легендата на българския и световния волейбол призна, че спортната му кариера никога не е била бреме за него, а напротив: „Отивах на игрището за да се забавлявам. Е, съобразявах се с изискванията на треньорите. Всичко през това време за мен е било удоволствие. Никога не ми е тежало, не ми е пречило, затова имах по-дълга кариера”, каза Димитър Златанов и добави, че за успешна кариера спортистът се нужда от талант и много труд. „Немислимо е да има успех, когато талантът не е подпрян с целенасочена, сериозна и постоянна работа. Комбинацията между талант и работа в името на дадена цел, е разковничето към успеха”, смята Златанов.

Новият член на Залата на славата призна, че е щастлив с избора на сина си – Христо. „Радвам се, че синът ми пое същия път. Отделих по-голяма част от треньорската си кариера на него, за да мога да го оформя като състезател. Той постигна това, което искаше. Сам направи избора си. Ние не сме му налагали никакъв натиск, аз само му казах да прави това, което е на сърцето му. Ние просто направихме всичко възможно и му създадохме условия да работи и да се развива”, каза Златанов.

„Националите ни могат да постигнат много, защото са млади и имат качества. По-голямата част от бразилците например са над 30 години, италианците също. Руският отбор е малко по-млад. Проблемът на нашите е да играят като отбор, да избистрят нещата в нападение, защита, блокада. Трябва да бъдат концентрирани не само в един мач, а по времето на цялото състезание”, коментира световната легенда.

Златанов призна, че си им любимо радио и постоянно го слуша. „Да, имаме душ с парна баня, там има и радио. Постоянно слушам Дарик, дори докато си взимам душ. Следя Ви от близко”, сподели бившият волейболист.

Семейство Златанови призна, че през март очаква второ внуче.