Целта ни е до 2011 година залата в Младост да бъде готова и да кандидатстваме за европейското първенство по волейбол.

Това заяви председателят на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева след срещата си с кмета на София Бойко Борисов и главния архитект Петър Диков.

Борисов посочи, че всяка държавна инициатива в областта на спорта ще бъде подкрепяна от Столичната община. До края на март ще бъдат готови документите, необходими за изграждането на залата в Младост, посочи Борисов.

Според него, ако залата бъде готова в дадения срок София ще може да се конкурира с Варна за домакинството на европейското първенство по волейбол.

„Столичната община ще съдейства за промяната на статута на терена за предвидената зала на 4-ти километър”, обяви още Борисов.

Относно залата на мястото на стадион Юнак, общината ще възложи изработването на идеен проект за нея, за да стане ясно колко ще са средствата, необходими за изграждането й.

„Финансиране на строежа може да бъде осигурено и от бюджета на общината”, посочи Борисов.

„След обсъждането на местата за спортните съоръжения е необходимо изработването на идейни проекти за тях”, посочи Весела Лечева.

Според нея с оглед на новата кандидатура на София за домакинство на зимни олимпийски игри е необходимо изграждането на нови спортни съоръжения.

„Залата в Младост трябва да бъде с 5 000 места”, заяви Лечева. Държавата няма претенции за собственост на спортните съоръжения, каза председателят на ДАМС и добави, че от 2200 обекта в страната само 150 от тях са държавна собственост.

Според Весела Лечева трябва да се насочат усилия и за изграждането на спортни съоръжения в кварталите на столицата, за да може да са по-близо до желаещите да спортуват.