Бившият президент на Националната волейболна лига Красимир Илиев обяви, че се оттегля от битката за поста председател на Управителния съвет на родната федерация по волейбол.

Основният довод на Илиев е, че предстоящото общо събрание впоследствие може да бъде определено като нелегитимно и така дори и да се стигне до някакви промени, на по-късен етап те могат да бъдат зачеркнати.

Публикуваме отвореното писмо на Илиев без редакторска намеса:

Уважаеми Деятели на волейбола,

Уважаеми Приятели на волейбола,

Уважаеми Привърженици на волейбола,

С риск да разочаровам някои от Вас, и с ясното съзнание как може да се разтълкува тази стъпка, реших да обявя оттеглянето на кандидатурата си за Председател на Управителния съвет на Българската федерация по волейбол.

Причините са няколко, но основните от тях са свързани с чисто юридически аргументи. Вероятността и това Общо събрание на БФ по Волейбол да е нелегитимно е много голяма. Подробните аргументи ще изложим на по-късен етап. Не зная дали това се дължи на некомпетентност на юридическия екип на федерацията или на умишлено допуснати пропуски от тяхна страна, с цел да се застраховат в случай, че настоящото статукво бъде променено. В първото се съмнявам, второто ни поставя в ситуация на едно безсмислено Общо събрание.

Другият аргумент, който ме кара да реша да оттегля кандидатурата си е разумното отношение към проблема. Заради любовта си към волейбола през годините съм отделил много време и средства, за да подпомагам този спорт. Само броени дни след Общото събрание започва Европейското първенство за мъже, на което България е домакин. Ние, приятелите на Волейбола, не можем да си позволим да жертваме имиджа на българския волейбол пред Европа, независимо от необходимостта от промяна на статуквото във Федерацията, което е жизнено важно за бъдещето на волейбола. Още повече, след незадоволителното представяне на жените на Европейското първенство в Белгия и Холандия, всеки допълнителен стрес може да натежи върху представителния ни мъжки отбор.

Но, за да не бъдем голословни, юридически екип изработи и внесе в законния срок в деловодство на БФ по Волейбол, промени в Устава на Федерацията. Те са насочени към гарантиране на прозрачността на работата на централата, запазване и увеличаване на жизнеспособността и производителността на клубовете, които развиват волейбол у нас, честност и почтенност при провеждане на избори и други мерки, стабилизиращи бъдещето на този така обичан спорт. Предложените промени може да намерите приложени към този документ, тъй като, доколкото ни е известно, от секретариата на БФВ не са ги направили достояние на клубовете.

Считам, че не е толкова важно какви личностни промени ще се правят в УС на БФ по Волейбол, а именно промените в Устава на БФпо Волейбол, които дават гаранции за публичност, прозрачност, ясни правила, които да бъдат спазвани. Трябва да се върне доверието към БФ по Волейбол-като орган на управление, на клубовете, феновете и най-вече хората от бизнеса, с което да стане по-демократична и успешна.

Клубовете, които застанаха зад моята кандидатура ще се явят на Общото събрание и ще участват активно в работата му, именно в посока приемане на предложените от нас промени в Устава. Ние ще се възпротивим на всякакви опити да бъде изкуствено, с юридически манипулации, удължаван мандатът на настоящия Управителен съвет, както и на всички опити да бъде частично или напълно подменян той.

И накрая – определено смятам, че каузата „Необходима промяна във волейбола” е на дневен ред, но по закони и правила.

В друго не бих участвал.

Красимир Илиев