„Оценката за организацията е много висока. Добре се представяме, но и никой не е имал съмнения за това. Имаме голям опит, тъй като с италианците сме партньори от години", това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев. 

Той бе сред официалните гости на представянето на градовете в България, които ще бъдат домакин на двубоите от Световното първенство по волейбол през 2018-та година. Шампионатът на планетата ще се проведе в България и Италия от 10-ти до 30-ти септември. Двете страни ще си партнират отново след 2015-та година, когато впечатлиха световната волейболна общественост с блестящата организация на Европейското първенство.

Градовете у нас, които ще приемат срещите от най-големия волейболен форум са Варна, Русе и София.

Към момента са ясни 22 от общо 24-те страни, които ще участват на Световното първенство. Това са домакините от България и Италия, Полша, Франция, Холандия, Словения, Русия, Сърбия, Финландия, Япония, Австралия, Белгия, Бразилия, Иран, Китай, Аржентина, САЩ, Доминиканска република, Канада, Тунис, Египет и Камерун. Последните два участника ще станат ясни на 1-ти ноември, когато ще завърши финалната квалификация в зона НОРСЕКА.

Българският национален отбор ще започне участието си в група от шест отбора във Варна, където ще домакинства в зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта. Надпреварата в другата група от шест участника ще се състои в невероятната "Булстрад Арена" в Русе през това лято дунавският град се доказа като отличен организатор по време на турнира от Световното Гран при за жени. Отборите, които продължават за втората фаза на шампионата от Варна и Русе ще се срещнат в "Арена Армеец" в София, за да излъчат част от финалистите на шампионата.

"Двете федерации са синхронизирани и работят отлично. Убеден съм, че след Световното първенство, престижа на България като организатор на подобни събития ще бъде неимоверно висок. Вярвам, че ще се справим, защото хората ни имат доверие. Вървят лесно и преговорите за Европейското за жени 2023 г., за което ще кандидатстваме", сподели Кралев.

"Погледите на цял свят ще бъдат приковани към България и Италия и нямаме право да разочароваме никой. Така ще имаме възможност да покажем и нашата култура, традиции, история.

И трите правителства на г-н Борисов са инвестирали над 300 милиона само за спортни зали. Продължаваме да правим и по-малки такива, за да може във всеки един град българските деца да се занимават с любимите си колективни спортове. Ще продължим и през следващата година с тази целенасочена, последователна политика за работа и инвестиране в спортната инфраструктура. Хората го оценяват това нещо, но не само българските фенове и спортисти, но и чуждестранните ни партньори, които дават висока оценка за постигнатото", коментира още министърът на младежта и спорта. /БГНЕС