Старши треньорът на волейболния тим на Славия Стефан Демерджиев бе част от треньорски семинар в Полша, където основен лектор бе Даниел Кастелани. Аржентинецът, който изведе Полша на европейската титла, говори на тема ”Съвременен подход при посрещане на противниковия начален удар”. Освен него, лекции изнесоха още Кшиштоф Фелчак на тема „Построяване на групова блокада, построяване на защита спрямо блокадата” и Роберт Балушински с „Методика за обучение и подобряване при изпълнението на начален удар”, информира официалният сайт на федерацията ни.

„Освен на семинара бях и на треньорски стаж в „ТРЕФЛ” (Гданск), където старши треньор е Дарек Лукс. По интересен начин протичат видеоанализите, което обаче е доста положително като решение на треньорите. Имах възможност да наблюдавам какви анализи прави статистика на женския национален отбор на Полша и на какво се набляга най-вече. Гостуването ми съвпадна с финалните срещи за влизане в тяхната Плюс Лига, която е еквивалент на нашата Супер Лига, между отборите на Трефл Гданск и Ядар Радом. Имах възможност да разговарям и с Анджей Ниемчик, който е 2-кратен Европейски шампион с жените на Полша 2003, 2005 и е легенда сред треньорите в тази страна. Въобще, много съм доволен от видяното и наученото. Искам да използвам възможността и да благодаря на ръководството на „Славия”, че осигури изцяло престоят ми там, както и възможността да натрупам още опит”, коментира за volleyball.bg Стефан Демерджиев.

Роденият в Сандански специалист пък заминава след 15 дни за Лихтенщайн. Освен като треньор, той се изявява и като международен рефер по плажен волейбол. От 29-и май до 5-и юни в тази страна ще бъде съдия на квалификациите за Олимпийски игри на малките страни. Участието му е по лична покана от президента на Волейболната Федерация на Лихтенщайн – Филип Шурман. Той е съпруг на Бану Джан-Шурман, която е вицепрезидент на CEV. От 12-и до 18-и юли на Демерджиев му предстои да съдийства на „Serbian Masters”, който е кръг от най-големите турнири по плажен волейбол, организирани от CEV.