Капитанът на националния ни отбор по волейбол Владимир Николов сподели пред Гонг, че се надява България да се класира поне на ½-финал на Световното първенство в Италия от 24 септември до 10 октомври. Диагоналът също така каза, че той е човекът, който разпределя премиите в тима и че в ролята си на капитан се чувства добре, само известно неудобство изпитва с медийните изяви.

Ето какво каза пред Гонг Владимир Николов:

Премиите в отбора от федерацията ги разпределям аз! Те ми предоставят сумата, опитвам се да бъда максимално обективен, до сега недоволни не е имало и се надявам да няма.

Откакто Силвано Прани е старши треньор в националния ни отбор няма конфликти, има настроение. Отборът е по-сплотен, групата от състезатели е по-хомогенна и няма никакви конфликти!

Определено има по-голямо напрежение в мен откакто съм капитан на отбора, но не на игрището, а от нещата, които трябва да правя извън него. Това са неща, в които не се чувствам силен, уверен и примерът са пресконференциите. Определено Пламен Константинов се справяше доста по-добре от мен в отношенията с журналистите. Осъзнавам го, той е харизматичен, знае да говори. Той поддържаше интереса на журналистите на по-високо ниво от колкото аз бих могъл да го направя. Мен определено това ме натоварва, а на него му доставяше удоволствие.

Не знам защо премиерът Бойко Борисов не уважи поканата ми да присъства на срещите с Бразилия във Варна. Не мога да отговарям защо и какво правят такива важни мъже като него, може да е бил зает.

Рекорда от 16-те избирания на мъжкия национален отбор по волейбол за тим на месеца е статистика за мен. Всички вложихме максимума от възможностите си за срещите от Световната лига и срещу Бразилия, но не успяхме да се класираме. Така е в спорта, не винаги резултатът идва. За постигането има предпоставки, но няма гаранции. Приятно е обаче, че това, което направихме, се оценява.

Оценката ми за половината сезон на националния отбор е, че играхме много добре. Играхме по-добре отколкото миналата година по същото време. Има разочарование от това, че малко – една точка, един гейм не ни достигнаха да играем на финалите в Кордоба.

Лагер звучи малко страшно, не ще имаме участия на три приятелски турнира в Полша, Италия и Франция, където ще имаме контролни срещи с едни от силните отбори – италианци и французи. След 25 юли ни предстои един месец подготовка и след това трите турнира (Полша, Сицилия и Париж) и после идва самото Световно. Аз самият си пожелавам здраве. Програмата на Мондиала е много нестандартна, за пореден път е различна, при всички положение ще има много изненадващи резултати. Горещо се надявам да успеем да се класираме на ½-финал. Това е реално според възможностите ни и след това да направим два добри мача. Не трябва да променяме нищо в подготовката. Трябва да останем здрави и да тренираме както до сега на максимум всички.

Ще играя в националния отбор докато мога и докато съм полезен. Бих казал, че се чувствам добре. Надявам се да мога да кажа, че проблемът ми в рамото е отшумял, но не съм на 100% сигурен. В момента, в който Цветан Соколов е готов да играе, естественият ход на нещата ще си дойде на мястото. Той е човекът в националния отбор в бъдещето, не съм аз! За да сме толкова години №1 като Бразилия ни липсват хора. Пет години обаче показваме, че сме в световния елит. От световния елит да спечелиш нещо е нужен късмет. Горещо се надявам да направим като Сърбия и серията им от медали, подмладяване и нови резултати.

За разлика от преди 10 години сега подмладяването на отбора ни върви постепенно и нормално. Сега младите започват да играят когато са готови за това. Това е видимата разлика.