Волейболистите на Левски волей имат шанс за първи път след 2006-та година да спечелят Купата на България. Отборно изрусените играчи на Георги Петров излизат от 17:30 часа срещу Арда Кърджали във финала за националния трофей. Букмейкъри пък дават двойно по-голямо предимство именно на сините да спечелят.

За последно волейболистите на Левски вдигнаха трофея през 2006-та година. Тимът е 15 пъти шампион на България (за последно през 2009-та) и 15 пъти носител на Купата, като в историята си печели купата през 1960, 1966, 1968, 1972, 1980, 1983, 1987, 1989, 1996, 1997, 2000, 2001, 2003, 2004 и 2006 година.

Изрусените волейболисти на Левски фаворити да вдигнат 16-ата си Купа

източник: снимки: Gong.bg, Инес Павлова

Сега Левски волей е повече от амбициран да изпълни обещанието си още от преди старта на турнира в Благоевград. Снощи след успеха на сините над ЦСКА с 3:1 гейма и категоричното надиграване на вечния съперник в третия гейм с 8:0 и 14:11 точки, капитанът Георги Братоев обяви пред Гонг: „Русите коси и самата инициатива даде увереност на отбора. Тренираме по метода, по който се подготвяме с националния отбор. Левски е дошъл за купата. Всичко друго ще е провал”. Съотборниците му имат отлична физическа подготовка, която им помага бързо да се възстановят след тежките си мачове, а най-резултатният Симеон Александров демонстрира силна и мощна атака.

Играчите на Арда обаче също се заканиха, че искат след първото си историческо класиране на финал, да приключат и с триумф. Волейболистите от Кърджали водени от Иван Халачев от самото начало на сезона водят целенасочена подготовка точно за турнира за Купата. Тимът от Кърджали е с лидери като Невен Нешев, Константин Митев и ненапускащият полето Петър Узунов, а то тази решителна битка имаха по-лесни мачове и по-малко изиграни геймове.

Изрусените волейболисти на Левски фаворити да вдигнат 16-ата си Купа

източник: снимки: Gong.bg, Инес Павлова

И Левски и Арда преди обед имаха леки занимания преди финала от 17:30 часа. очакванията са отново зала Скаптопара да се напълни, а младите мажоретки от танцов състав „Силвана денс” обещаха нови изненади за публиката.

Друг коз пък за успех на Левски волей е желанието на волейболистите да направят най-големият подарък за втория разпределител на сините Иван Топалов, който днес има рожден ден.

Сините от София ще разчитат на агитката, която оказа сериозна подкрепа на тима и при победата над ЦСКА в 1/2-финала, докато от Кърджали специално за финала тръгва автобус с фенове на Арда.

Очаквани състави за финала на Купата на България:

Арда: Ивайло Филипов, Кирил Хаджиев, Петър Узунов, Константин Митев, Петър Карагяуров, Невен Нешев – капитан, Теодор Маринов – либеро.

Левски волей: Иван Латунов, Георги Братоев – капитан, Симеон Александров, Жани Желязков, Василий Петров, Златко Кьосев, Ивайло Лалов – либеро.